Ipari mértékben dolgoznak zsebre a magyar buszsofőrök

Ipari mértékben dolgoznak zsebre a magyar buszsofőrök

„Százötven jó lesz?” – nem, nem I. Szulejmántól származik az idézet, a rendszeresen helyközi buszjáratokon utazóknak viszont ismerős lehet a mondat.

Sokan csak olvastak róla, néhányan nap mint nap hallják, és vannak, akik pórul is jártak miatta. Van, aki panaszkodik, más megtűri, megint másoknak viszont tetszik is a dolog. A zsebre dolgozó buszsofőrök száját hagyja el gyakorta ez a kérdés.

Egyes magyarországi járatokon igen gyakori a jelenség, olykor – kis túlzással – többen utaznak menetjegy nélkül, mint azzal. Nem arról van szó, hogy kijátsszák a sofőrök figyelmét, egyszerűen csak nem kapnak jegyet tőlük. Pár buszvezető ugyanis afféle „önálló vállalkozást” épített fel saját árakkal, saját szabályokkal. Szép bérkiegészítést lehet ezzel összehozni, és az utas is jól jár – miközben jelentősen megkárosítják a járatot üzemeltető busztársaságot.
Hogyan működik?

Hírdetés

Sok kicsi sokra megy alapon. Leginkább a pár megállót buszozók érintettek a bizniszben, persze nem mindenki. A rutinos sofőrök ránézésre megmondják – nem, kor, ruházat, arckifejezés alapján –, hogy kivel is lehet üzletelni. Ők jegy helyett a már említett ajánlatot kapják – úti cél szerint más-más összeggel. Például egy 250 forintos tikettnél (0–10 km-re érvényes) általában 150, az egy kategóriával drágább 310-esnél (10-15 km) pedig 200 Ft csúszhat a zsebbe. Azaz az utasok körülbelül 100 Ft-t spórolhatnak utazásonként.

Az első példánál maradva: aki naponta ingázik a 10 km-re lévő munkahelyére, és mindig korrupt sofőröket fog ki, az (havi húsz nappal számolva) 6000 forintot fizet összesen, a havi bérlet ára pedig erre a távra 11 500 Ft. Látszólag megéri.

Igyekeztünk megtudni, hogy a társaságok mennyire vannak tisztában a járataikon kialakult helyzettel és mit tesznek ellene, ezért megkerestük az érintett cég kommunikációs irodáját és kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »