Ínyencfalatnak számít a disznóhús

Ínyencfalatnak számít a disznóhús

Az év eleje óta több mint 50 százalékkal nőtt a sertéshús ára a romániai piacokon, miután a termékkínálat fokozatosan csökkent az elmúlt hónapokban.

sertesh44_b

A szakemberek rámutatnak: az áremelkedést főként az okozza, hogy a nagyobb – spanyolországi, németországi és dániai – húsipari vállalatok inkább az ázsiai piacokra viszik a friss árut, a növekedéshez ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a nyári hónapokban a húskészítmények iránti kereslet is emelkedő tendenciát mutatott.

Erről Ioan Ladoşi, a sertéshúsipari termelők országos szövetségének az elnöke beszélt a Ziarul Financiar című gazdasági hetilapnak. A szakember szerint szeptembertől várhatóan ismét csökkenni fog a sertéshús ára, a téli ünnepekkor pedig hagyományosan újabb növekedésre kell számítani.

Bár a húsipari termékek általános forgalmi adója 24 százalékról 9 százalékra mérséklődött, az ágazatban még így sem csökkent jelentős mértékben az adócsalás – hívta fel a figyelmet a Mediafaxnak nyilatkozó Radu Timiş, a Cris-Tim élelmiszeripari vállalat képviselője. Az elmúlt hónapokban egyébként az ágazat képviselői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy a romániai húsipar egyre versenyképtelenebb az importáru dömpingje és a feketepiac terjeszkedése miatt.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a gyengülő vásárlóerő miatt jelentősen csökkent a húsipari termékek fogyasztása, illetve a kereslet az olcsóbb készítmények irányába tolódott el. A hazai termelőknek komoly hátrányt jelent, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után a külföldi áru mind a belföldi piacon, mind az exporttörekvésekben háttérbe szorította a román készítményeket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »