Intuícióval győzhet az ember a gép felett

Sakkban, dámában vagy góban legyőzheti az embert a gép, egy új kutatás szerint azonban vannak olyan bonyolult kérdések, amelyek megoldásánál előnyt adhat az embernek az intuíció a mesterséges intelligenciával szemben.

Dán kutatók bonyolult fizikai számításokat szimuláló játékot terveztek, amelynek segítségével arra jutottak, hogy az emberek időnként ügyesebbek, mint szilíciumalapú vetélytársaik – olvasható a Nature tudományos lap friss számában.

„Igen meglepődtünk, amikor egyes játékosok kitűnő megoldással álltak elő rövidebb idő alatt, mint bármely számítógépes algoritmus” – mutatott rá Jacob Friis Sherson, az Aarhusi Egyetem fizikusa, a tanulmány egyik szerzője.

A játékosoknak meg kellett találniuk, hogyan tudják lézersugárral a legjobban irányítani az atomokat a kvantumállapot bolygatása nélkül. Kevés idő állt rendelkezésükre, temérdek lehetőség jöhetett szóba, ezért a nagy teljesítményű gépeknek is sok időt vett volna igénybe a tökéletes megoldás megtalálása.

A fizikai problémából a dán tudósok Quantum Moves névvel készítettek játékot. A „gamifikációt”, vagyis játékká alakítást régóta használják tudományos kérdések megoldására. „Más megközelítések többnyire a mintázatok felismerésén alapulnak, a játék azonban igen dinamikus, és számít az intuícióra” – magyarázta Sherson.

A játékosok éppen azért voltak képesek legyőzni a gépeket, mert nem próbálták ki egyenként az összes lehetőséget – állapították meg a tudósok.

„Az intuíció, ez a jellemzően emberi tulajdonság teszi lehetővé, hogy válogassunk az információk közül, sokat el is felejtsünk. Amikor annyira bonyolult problémával állunk szemben, hogy sose érnénk a végére, ha szisztematikusan akarnánk minden lehetőséget végigpróbálni, nagyon fontos az intuíció” – mondta Sherson.

„Talán matematikailag nem olyan tökéletesek a megoldások, mintha gép alkotta volna őket, de határozottan praktikusabbak azoknál” – vélte a dán tanulmányról Frank Wilhelm-Mauch, a Saarbrückeni Egyetem elméleti fizikusa, aki nem vett részt a kutatásban.

A múlt hónapban a Google fejlesztette AlphaGo játékprogram 4:1-re legyőzte az egyik legnevesebb gojátékost a hagyományos kínai stratégiai játékban.

„Némi önbizalmat adhat, hogy vannak problémák, amelyek megoldásában még mindig mi, emberek vagyunk jobbak” – mondta Sherman.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »