Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam és terroristák neveivel

Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és több ismert, a párizsi és a brüsszeli támadásokat elkövető terrorista nevével – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a regisztrált domain nevek között van a novemberben Párizsban és a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban.

Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoud nevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában.

A terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is megjelent a világhálón. Az internes oldalakra azonban – amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szervereken regisztráltak ismeretlenek – még nem töltöttek fel tartalmat.

A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat, valamint elképzelhető, hogy az ár miatt regisztráltak a terrorszervezet és a terroristák neveivel – tette hozzá a portál.

A belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán arról tájékozatott, hogy információk szerint Khalid el-Bakraoui, aki 17 ember halálát okozva öngyilkos merényletet hajtott végre a brüsszeli metró Maelbeek nevű metrómegállójában, műkincsrablásból fedezhette szélsőséges tevékenységeit.

Noha nincs bizonyíték arra, hogy a későbbi terrorista maga is részt vett volna a Brüsszelhez tartozó Uccle kerület egyik múzeumának kirablásában, a betöréses lopást elkövető csoporthoz való tartozása megkérdőjelezhetetlen.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerint Khalid el-Bakraoui a rablás idején már radikalizálódott, és már dolgozhatott a párizsi és a brüsszeli terrortámadások előkészítésén is.

A 2013 júliusában ellopott, mintegy 1,2 millió eurót (mintegy 372 millió forint) érő festmények azóta sem kerültek elő – tette hozzá a hírportál.

Rovatok: KülföldTelepülés: BelgiumCímkék: külföld, terrorizmus, Iszlám Állam, internetes oldalak, dzsihádista terrorszervezetForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »