Interjú: Kovács Patrícia már tudja, mennyit ér színésznőként

Interjú: Kovács Patrícia már tudja, mennyit ér színésznőként

Óriási sikerrel debütált december végén a Duna Televízióban a Mágnás Elza-gyilkosságról szóló Félvilág című film, amelyben Kovács Patrícia alakíthatta a női főszerepet. A színésznő a kisgyermeke mellől tért vissza a vászonra. Az anyaság rengeteget változtatott rajta, felnőtté vált. A filmalapot ért fricskáról, a tévés tehetségkutató zsűrizéséről, a fogyatékkal élők integrációjáról és az MTVA-s kitiltásáról is kérdeztük.

– Szász Attila Félvilág című filmjében az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizánt, Mágnás Elzát alakítja. A szülés után ez volt az első nagyobb munkája. Nagy kihívás volt?
– Három hónapos terhes voltam, amikor visszaadtam a színházi szerepeimet, az anyaságra akartam koncentrálni. Nem is terveztem, hogy ilyen hamar visszatérek a pályára. Pár hónapos volt a kislányom, amikor hívtak a Mágnás Elza szerepének válogatására. Az első pillanatban nem éreztem úgy, hogy én lennék erre a legalkalmasabb. Jól éreztem magam anyukaként, de nem tudtam magam értelmezni nőként. Otthon a gyerekkel az ember tréningben van, és a legkényelmesebb papucsában. Mágnás Elza egy gátlástalan, buja nő, épp az ellentéte annak, amilyennek én akkor láttam magam. Nem is értettem, hogy Szász Attila, a rendező miért gondolja, hogy erre alkalmas leszek. De ők épp azt keresték, ami én voltam akkor. Megváltozott a nőiességem, az egész testem, a kisugárzásom közel állt az akkori dús nőideálhoz. Addig győzködtek, hogy képes vagyok életre kelteni Elzát, míg végül magam is elhittem.

– Mágnás Elza akár mérföldkő is lehetne az életében. Általa talán megszabadult a közönségfilmekből ismert csajos karakterektől.
– Már nekem is elegem lett ebből a cukorborsóságból. Szász Attila fogalmazta meg, hogy nagyon jót tett nekem mind külsőleg, mind belsőleg, hogy lett egy gyerekem. Más lett a tartásom, átgondoltabbak, tartalmasabbak lettek a gesztusaim. Felnőttem. Már tudom, hogy mennyit érek nőként és színésznőként egyaránt.

– A Félvilág nem kapott a filmalaptól támogatást a forgatókönyvre, ezért tévéfilm készült belőle. A nagy sikernek köszönhetően végül mégis sikerült forgalmazót találni, így a film már a mozikban is látható, sőt a Magyar Filmhéten Köbli Norbert kapta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat a Félvilágért, és a film több díjat is bezsebelt.
– Szerintem, hogy ekkora siker lett a film, nagy fricska a filmalapnak. Nem értem, hogy ez a forgatókönyv hogyhogy nem kapott anno támogatást tőlük. Az, hogy a tévé után bekerülhetett a mozikba, csodálatos. A szűk büdzsé miatt sok mindent ki kellett hagyni, csupán tizenkilenc napunk volt a felvételekre. Mindenkinek nagyon oda kellett tennie magát, hogy elkészüljön ez a film. A hétvégén a Filmhét zárógáláján nagyon boldogok voltunk. Az akadémiától 11 jelölést kaptunk, és végül 4 díjat átvehettünk. Ez igazán nagy elégtétel mindannyiunknak.

„Hogy ki milyen módon próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, az legyen az ő dolga” Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

– A Mágnás Elza után az egyik kereskedelmi tévécsatorna sorozatában, a Válótársakban tűnt fel.
– Szerettem ezt a szerepet is. Egy zárkózott, konzervatív doktornőt játszhattam, aki épp az ellentéte a luxusprostituáltnak. Hálás vagyok, hogy a két karakter egyszerre talált meg. A Válótársak nem napi sorozat, így tudtam, hogy nem fog veszélybe kerülni az a sokszínűség az életemben, amire mindig is törekedtem.

– Tavaly az RTL Klub tehetségkutatójának, a Hungary’s Got Talentnek az egyik zsűritagja volt. Nem félt attól, hogy ez a „szerep” nem tesz jó a színészi karrierjének?
– Minden csoda egy-két napig tart, szerintem erre már alig emlékeznek az emberek. Persze vannak, akik csak ebből ismernek. Másfél millióan nézték egyetlen szombat este, kaptam is hideget-meleget egyaránt, de aki kimegy az első sorba, azt óhatatlanul meglövik. Nem akartam mindenkinek megfelelni.

– Egykori osztályfőnöke, Máté Gábor mondta, hogy maga olyan vígszínházi színésznő. El is jött ez a pillanat az életében, de csak rövid ideig volt a körúti színház tagja. Mi az oka, hogy a biztos társulati lét helyett a bizonytalan szabadúszás mellett döntött?
– Abban az időszakban, amikor a Vígszínházban voltam, autonómabb voltam, mint ami akkor oda kellett volna. Sok külsős felkérést kaptam, amelyekre azonban nem engedtek el. Ezt nem fogadtam el, mert megszólalt az igazságérzetem. Olyan voltam, mint egy vadló. Más impulzusokra, helyzetekre vágytam, mint amit a Vígszínház nyújthatott nekem, és hiába voltam hálás az ott töltött évekért, azt éreztem, muszáj továbbállnom. A mai napig hiányzik a társulathoz tartozás, de be kell lássam, most a szabadúszás az én utam. Az Orlai Produkcióval szoros kapcsolatom van, Hernádi Judit mellett a Mindent Éváról című darabban játszhattam legutóbb, most pedig az Audrey Hepburn-féle Várj, míg sötét lesz című film színpadi változatának a főszerepére készülök. Egészen elképesztő az a feladat, amit Orlai Tibor magára vállalt, állami támogatás nélkül hoz létre magas színvonalú színházi produkciókat. Ez nagyon nehéz műfaj, hisz egyaránt fogyaszthatónak kell lennie a fővárosban, de meg kell szólítania embereket az ország bármely területén. Büszke vagyok, hogy ebbe az istállóba tartozom.

– Nagy figyelmet fordít a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének megteremtésére. Férjével, Gusztos Péterrel közösen hozták létre hat évvel ezelőtt a Suhanj! Alapítványt, amely rendszeres sportolási lehetőséget biztosít látás- és mozgássérülteknek több sportágban is.

– A sport mindenkié kell hogy legyen: a profik mellett a túlsúlyosoké, a látássérülteké vagy akár a végtaghiányosoké. Itthon a sportban még nem az igazi az integráció. Egy baráti társasággal kezdtük el megosztani a mozgás örömét azokkal, akiknek ez hiányzott az életéből. Ebből nőtte ki magát a Suhanj! Alapítvány. A kétszázezer forintból, hobbiként indult kezdeményezés ma már 15 milliós speciális eszközparkkal – tandembiciklikkel, futókocsikkal – rendelkezik, amelyek révén az ép és a fogyatékkal élő sportolók együtt edzhetnek, versenyezhetnek. Elsőként mi rendeztünk spinning edzést látássérülteknek, akik járhatnak az alapítvány úszásóráira is, ahova a végtaghiányos gyerekeket is várjuk. Sok önkéntesünk van, nem veszünk igénybe állami támogatást, magánadományok és céges felajánlások segítik a munkánkat. Fontos, hogy megőrizzük a függetlenségünket. A segítőket szakmai szervezetek készítik fel a munkára, kapcsolatban vagyunk a mozgásjavító iskolával, a vakok iskolájával. A tervek szerint április közepén megnyitunk egy, hazánkban egyedülálló, látás- és mozgássérülteknek egyaránt akadálymentesített, de épek számára is igénybe vehető, integratív fitnesztermet. Speciális, kerekesszékből is használható edzőgépeink is lesznek. Különleges hely lesz, ahol megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatunk majd, lesznek mozgássérült recepciósaink és látássérült masszőrjeink is.

– Múlt héten a Facebookon tálalt ki, hogy már harmadszorra tiltották el a MTVA-s szerepléstől. Az MTVA közleményében úgy fogalmazott, hogy nincs tiltólista a közmédiában, az, hogy adott esetben kit látnak vendégül a műsorokban a kollégák, az a szerkesztők javaslatai alapján áll össze. Miként kommentálja az MTVA-s közleményt?
– Nincs mit kommentálnom. Az én lelkiismeretem tiszta. Az meg, hogy ki milyen módon próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, legyen az ő dolga.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »