Interferenciák: egy rendező életműve képekben

Interferenciák: egy rendező életműve képekben

Tompa Gábor életműve rendkívül fontos a romániai színházi élet számára, az album pedig lehetővé teszi, hogy újra felfedezhessük rendezéseit – méltatta a kolozsvári magyar színház igazgatójának munkásságát George Banu Franciaországban élő román színházkutató abból az alkalomból, hogy a vasárnapig tartó Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében bemutatták hétfőn a Tompa Gábor – Egy rendező életművéből. A Három nővértől a Cseresznyéskertig című albumot.

tompaalbum_b

Tompa elmondta, a Román Kulturális Intézet kiadója gondozásában megjelent albumban látható fotókat az elmúlt 9-10 évben a világ különböző színházaiban bemutatott előadásokon készült felvételekből válogatták. Mint részletezte, a fényképek nem kizárólag a nagy sikernek örvendő előadásokról készültek, inkább egy sajátos vizuális világot jelenítenek meg. Tompa Gábor azt is elárulta, nem maga válogatta a fényképeket, hanem egyszerűen csak a rendelkezésére bocsátotta a nyersanyagot Mirela Sandunak, a kötet szerkesztőjének.

George Banu az album bemutatása kapcsán a fesztivál honlapján olvasható szövegben úgy értékelt, egy rendező életműve sokféle aktust rejt magában, és ebben az értelemben különbözik annak a művésznek az életművétől, aki saját területére koncentrálhat: az írásra, a zenére, a képzőművészetre. „A rendező életműve nemcsak a művészeti aktus jelenét implikálja, hanem a pedagógiai aktivitás iránti odaadását vagy egy intézmény iránti felelősségét. A komplex színházi ember ezen a keresztúton helyezkedik el, folyamatosan váltogatja feladatainak prioritásait, de egyiket sem adja fel véglegesen. Tompa Gábor a művészeknek abba a családjába tartozik, melynek tagjai nemcsak a színpadra figyelnek, hanem építők és építkezők, hely- és emberteremtők egyszersmind” – fogalmaz a színházi szakértő.

Tompa Gábor színházi rendező, egyetemi oktató, színészpedagógus, költő 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező. Igazgatása alatt az intézmény nemzetközi hírnévre tett szert. Tompa rendezéseit számos rangos díjjal jutalmazták Romániában és külföldön is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »