Innovatív elektromos kukásautót teszteltek

Innovatív elektromos kukásautót teszteltek

Budapesten, a Normafánál tesztelte az elektromos kukásautót a debreceni tervező cég. A jármű egy töltéssel akár 150 kilométert is képes megtenni, a vállalkozás úgy számol, hogy a tömeggyártás a jövő év végén kezdődhet.

Járó motor mellett is alig hallszik a hangja a Budapesten bemutatott elektromos szemétszállítónak. A debreceni tervező cég a Normafánál a hegyi utakat teszteli, a kocsi a fővárosi bemutató után Pécsre megy.

„Önmagában egy nagyon innovatív dologról van szó, mert ez egy 100 százalékban elektromos autó, ami mellettünk áll. Semmiféle robbanómotoros meghajtás nincs benne. Az alapkocsit is elektromosság hajtja, és a fölülépítménynek a teljes szerkezetét is elektromosság hajtja” – mondta Kőszegi Dániel, az Elektromega tulajdonosa, ügyvezetője.

A tervező szerint a próbaüzem után pontosítják a kocsi beállításait, a legfontosabb azonban az elektromos autóknál a hatótávolság – ezt már a prototípusnál úgy számolták, hogy egy töltés akár 150 kilométerre is elég legyen.

„Egy szemétszállító járműnél nem ez a kardinális, hanem hogy munkavégzés közben mit tud csinálni. Városi szemétgyűjtés közben egy 90 kilométeres hatótávot tud az autó jelen pillanatban. Úgy, hogy a 90 kilométer szemétgyűjtés után még a szeméttelepre ki tud menni” – mondta Bartha István, a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Karának mestertanára.

A tervezők reményei szerint az elektromos szemétszállító autók sorozatgyártása a jövő év végén indulhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »