Inkább a fagyoskodás, mint a kitoloncolás

Inkább a fagyoskodás, mint a kitoloncolás

Továbbra is több ezer migráns él a szabad ég alatt vagy elhagyott épületekben Belgrádban. Sokan az extrém hideg ellenére sem hajlandók menekültközpontokba költözni, mert attól félnek, hogy kitoloncolják őket.

A szerb fővárosban több ezer menedékkérő a szabad ég alatt vagy elhagyott raktárakban, áruházakban próbálja átvészelni a telet. Az épületeken nincs ajtó és ablak, a tető több helyen beszakadt, ezért a menedékkérők mindent elégetnek, csak hogy ne fagyjanak meg.

„Olyan hideg van, három napja folyamatosan havazik. Nincs vizünk, nincs semmink, éhesek vagyunk. Mi történik itt?” – fogalmazott egy afganisztáni migráns.

Szerbiában öt állandó és tizennégy ideiglenes befogadóközpont van, amelyekben összesen mintegy hatezer embert tudnak elszállásolni. Itt a menekültek ruhát, élelmet és orvosi ellátást kapnak. A hatóságok szerint még vannak szabad helyek.

Sok migráns azonban nem hajlandó ilyen központokba menni, mert attól fél, hogy visszatoloncolják hazájába. Többségük szeretne továbbmenni Nyugat-Európába, azonban Magyarország nem engedi át őket.

A Szerbiában rekedt embereket a helyi vöröskereszt is segíti. „Felütötte a fejét az influenza, az emberek fáznak, nagyon hideg van, ezért orvosi segítséget nyújtunk vészhelyzetben” – közölte a szervezet egyik illetékese.

A balkáni országokban napok óta hóviharok tombolnak, egyes térségekben a hőmérséklet mínusz 27 fokra csökkent. A hideg a migránsok mellett az időseket fenyegeti leginkább, többen már életüket veszítették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »