Ingyentelek székely háznak egy nagylelkű ajánlat nyomán

Ingyentelek székely háznak egy nagylelkű ajánlat nyomán

Ingyentelket ajánl fel házépítésre Csíkszép­vízen egy férfi, akinek egyetlen kikötése, hogy a területen hagyományőrző jellegű ingatlant húzzanak fel. A helyszínen hét család építhet magának otthont.

07 szepvizi-kaposzta-gn_-36_or_b

Ingyentelket ajánl fel házépítésre Csíkszépvízen egy ottani születésű, Csíkszeredában élő férfi, akinek egyetlen feltétele a leendő tulajdonosokkal szemben, hogy székely, hagyományőrző jellegű ingatlant húzzanak fel a megyeszékhely közelében lévő faluban.

Kassay Vilmos nemrég a Csíki Hírlapban adott fel apróhirdetést a telkekre vonatkozóan, lapunknak pedig elmondta: a rendelkezésre álló területen hét család építheti fel otthonát. A csíkszéki férfi azzal magyarázza a szokatlan ajánlattételt, hogy a fiatalok főként azért költöznek és vállalnak munkát a nyugati országokban, mert otthon egyszerűen nincs lehetőségük „fészket rakni”. Kassay szerint elsősorban nem a munkahelyteremtéssel van probléma, hanem azzal, hogy „a székely közösség nem biztosít nekik ebben az esőben lehetőséget arra, hogy meghúzódjanak egy eresz alatt”. Úgy érzi, erkölcsi felelőssége odaadni a fiataloknak a telket, hogy ezzel elősegítse a székelyek visszatelepedését a szülőföldjükre.

Az örökölt telekre évtizedekkel ezelőtt gazdasági épületeket építettek, később ezeket lerombolták, majd a területet a közbirtokosság vásárolta meg, amely végül 78 árt adott vissza Kassaynak. A férfi már évekkel ezelőtt is bérmentesen felajánlotta ugyanerre a célra az öregotthonnal szemben található telket, de akkor felröppent a hír, hogy román hatósági alkalmazottak számára akar ott házat építeni, így felhagyott a szervezkedéssel. Most azonban ismét nekilátott, hogy megvalósítsa álmát. „Hirdetést adtam fel az újságokban, és várom a jelentkezőket, akik azon a földön akarnak megkapaszkodni, megmaradni és továbbvinni azt a hagyatékot, azt a kincset, ami a miénk. Számomra ez szép, nemes dolog” – fogalmazott Kassay Vilmos.

A hirdetés sokak érdeklődését felkeltette, a legtöbben viszont hitetlenkednek, vagy valamilyen átverésre gyanakszanak. Többen személyesen is felkeresték a hirdetés feladóját. Kassay elmondta: minden érdeklődővel elbeszélgetett, és látta rajtuk, hogy hagyományőrző jellemmel rendelkeznek, számára pedig ez is rendkívül fontos. Sokan azzal búcsúztak el, hogy elkészítik a majdani otthonukul szolgáló székely ház tervét. „Ez nem egy futószalagon megvalósított tömbháznegyed lesz, mindent alaposan megtervezünk. Nem egy celofánba csomagolt világot akarunk, hanem megkeresni azokat az értékeket, amiket őseinktől kaptunk, és amelyeket meg kell tartanunk” – fogalmazott Kassay Vilmos.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »