Ingyenes szűrővizsgálatok a kárpátaljai magyaroknak

Ingyenes szűrővizsgálatok a kárpátaljai magyaroknak

Ingyenes szűrővizsgálatokat tartottak a kárpátaljai magyaroknak a Semmelweis Egyetem tanulói. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Külhoni Programjában hat településre látogattak el, az egészségügyi mérések mellett gyógyszerhasználati és dietetikai tanácsokkal látták el az ott élőket.

„A Semmelweis Egyetem megkeresett minket, hogy ők milyen módon tudnának részt venni ebben a Külhoni Programban. Ugye ilyenkor végig kell gondolni, hogy az intézmény maga mivel foglalkozik, mi a fő profilja, oktatási profilja, ez alapján adott volt, hogy valami egészségügyi dologban gondolkodjunk. Ez általában úgy néz ki, hogy felkeresem a határon túli partnereinket, és megkérdezem, hogy mire lenne szükségük. Így jött az ötlet arra vonatkozóan, hogy egy egészségügyi mérést csináljunk Kárpátalján” – mondta a Külhoni Program vezetője, Veres Márton.

A térség lakói közül sokan nem járnak rendszeres szűrővizsgálatra, a mostani egészségügyi méréseken viszont több mint 600 embert vizsgáltak meg, és láttak el tanácsokkal.

„Magyarországhoz képest is az egészségügy egy visszamaradottabb folyamat, abból a szempontból is, hogy sokkal kevesebb az orvosoknak a bére, és így nehezebb megtalálni őket, főként a magyar orvosokat. Úgyhogy ez nagyon jó dolog, hogy az ember eljön egy ilyen kivizsgálásra, teljes képet kap arról, hogy milyen egészségügyi állapotban van, és ez a későbbiekben segítheti abban, hogy hová induljon el. Különös tekintettel arra, hogy ezt magyarul mondhatja el, a magyar orvosnak” – mondta Bogáthy Boglárka, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke.

A Külhoni Programmal a HÖOK a határon túli magyar diák és hallgatói szervezeteket segíti, a kárpátaljai szűrővizsgálatokat a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata finanszírozta, mintegy 5 millió forintból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »