Ingyenes európai vonatbérletet biztosítana az EP a 18 éves fiataloknak

Az Európai Unió egész területén érvényes, ingyenes vonatjegyet ajándékozna az Európai Parlament az EU minden fiatal állampolgárának a tizennyolcadik születésnapján – számol be Sárosi István a kronika.ro-n.

A kezdeményezés célja, hogy a fiatalokban megerősítsék azt az érzést, hogy a kontinenshez tartoznak. A javaslatban az áll, hogy nemcsak az Unió állampolgárai, hanem minden legálisan itt élő fiatal megkaphassa az EU teljes vasúthálóza­tára egy hónapig érvényes vonatbérletét. Ugyanakkor azok a fiatalok, akik olyan országokban élnek, amelyeknek a vasúthálózata nem csatlakozik az Unió többi országához, például a balti államok vagy Ciprus és Málta, ugyanazzal a bérlettel busz- és komphajójáratokat vehetnek igénybe térítésmentesen.

Jelenleg az iskolát frissen elvégzettek körében – főként a kontinens nyugati részén – népszerű a Global Interrail jegy, amely 479 euróért egy hónapon keresztül harminc különböző országban érvényes. Ehhez hasonló jellegű lenne az a bérlet is, amelyről Manfred Weber német származású európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt elnöke terjesztett be törvényjavaslatot az EP elé – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »