Ingyenes európai utazást kapna minden fiatal

Ingyenes Interrail nemzetközi vasúti bérletet biztosítanának az Európai Parlament képviselői minden európai fiatalnak 18. születésnapján – írta az EP sajtószolgálata szerdán.

A képviselők az Interrail bérlet segítségével a kevesebb üvegházhatású gázt kibocsátó közlekedési eszközök használatát népszerűsítenék, emellett lehetőséget szeretnének biztosítani a fiataloknak arra, hogy olcsóbban be tudják járni Európát, és megismerhessék más országok kultúráját.

A tájékoztatás szerint Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos támogatta az EP javaslatát, és elmondta, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a megfelelő forrást a kezdeményezéshez.

Azon tagállamok esetében, amelyek nem részei az Interrail-hálózatnak (Málta, Ciprus, Észtország, Litvánia és Lettország), az EP-képviselők szerint megfontolandó a buszhálózat vagy komphálózat bevonása.

Az Interrail bérletet minden évben mintegy 300 ezer fiatal használja, ára jelenleg 20-tól 400 euróig (6 ezer, illetve 120 ezer forint) terjedhet. A bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában, és maguk határozzák meg az útvonalat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »