Indonézia migránsok tucatjaitól megtagadta a partraszállást

Az indonéziai Aceh tartomány hatóságai arra készülnek, hogy pénteken kivontatnak egy motorcsónakot a nyílt tengerre, amelyben immár egy hete több mint 40 tamil férfi, nő és gyerek vesztegel.

A migránsok nagyjából egy hónapja vannak úton, és az ausztráliai Karácsony-szigetet szeretnék elérni.

Aceh tartomány vezetői nem engedték partra szállni a menedéket kereső embereket – akik között kilenc gyerek és egy terhes nő is van -, holott Jusuf Kalla indonéziai alelnök arra kérte a helyieket, hogy fogadják be őket.

Csütörtökön hat nő megpróbálta elhagyni a sekély vízben veszteglő csónakot, mire a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le.

“Nem engedtük partra szállni őket, mert úti céljuk nem Indonézia”

– mutatott rá Frans Delian tartományi szóvivő.

“Azt javasoltuk nekik, hogy Ausztrália helyett hazafelé vegyék útjukat.”

Az indonéziai bevándorlási minisztérium egy tisztségviselője szerint a migránsok Srí Lankáról érkeztek.

A hét vége óta a helyszínen tartózkodik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egy csoportja tolmáccsal és orvosokkal, de nem engedték őket a közelükbe.

Husein Hamidi helyi rendőrfőnök elmondta, hogy a migránsokat ellátták vízzel és élelemmel, illetve üzemanyagot is adtak nekik. Csónakjukat pénteken a dagály érkeztével kivontathatják a nyílt tengerre – tette hozzá.

A hajó szombaton állt le motorhiba miatt. A műszaki probléma kijavítása után a csónakot vasárnap egyszer már elvontatták a partok közeléből, de hétfőn újra visszatért, és utasai több üzemanyagot kértek az Aceh tartománybeli hatóságoktól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »