Íme, a rabszolgák felszabadításának „dicsőséges” sztorija – rövid lapszemle

Amerikai néger rabszolgák – Az egész világot, többek között hazánkat is az az USA oktatja ki emberségből, toleranciából, amelyik kiirtotta a milliónyi őslakos indiánt. És az az Amerika vádol bennünket, amelyik mérhetetlen gazdagságának alapjait a rabszolgák ingyen munkájával alapozta meg

Százötven évvel ezelőtt lett merénylet áldozata Abraham Lincoln. Bogár László szerint Abraham Lincoln mindent igyekezett megtenni a háborús konfliktus elkerüléséért, ám az ipari lobbi nyomása egyre határozottabban követelte a végső megoldást. Észak nagyipari oligarchiája a tömeges vasútépítések nyomán azonban olyan hatalmi pozíciókat szerzett, hogy a század közepére világossá vált: elkerülhetetlen a végső leszámolás.

Dél a szabad kereskedelemben volt érdekelt, mert mezőgazdasági áruinak döntő többségét exportálta, míg Észak a külső, főként brit konkurenciát távol tartó, protekcionista gazdaságstratégiát akart. Kellett a felszabadított rabszolgákból lett „szabad” bérrabszolgák olcsó, tömeges munkaereje, valamint a déli oligarchikus nagybirtokos osztály vagyona, mint az északi ipari felhalmozás alapja.

Nem nagyon lehetett kétséges, hogy Észak társadalom- és gazdaságszerveződési modellje győz. Az ár iszonyatosan nagyra sikeredett. Az iszonyú pusztulás egyúttal az Észak gigantikus nagyipari komplexumainak megszületését segítette.

Hírdetés

A megszületőben lévő gépi nagyipar expanziójának semmihez sem hasonlítható lökést adott a háború, és mivel a szövetségi állam csak horribilis adósságok árán tudta finanszírozni a háborút, mindez egyúttal az Észak pénzhatalmi oligarchiájának megszületését is jelentette.

Ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a felszabadított rabszolgákból lett „szabad” bérrabszolgák reálbéreinek értéke elérje azt a szintet, amelyet annak idején rabszolgaellátmányként kaptak. Mindez akkor – 1916 körül – is csak azért következett be, mert az első világháború hadi konjunktúrája közepette jelentős reálbér-emelkedés ment végbe.

Arról már nem is beszélve, hogy a fekete bőrűeket Északon még annál is nagyobb megvetés és elutasítás övezte, mint Délen. Íme, a rabszolgák felszabadításának „dicsőséges” sztorija, ami egyben az amerikai birodalom születésének közvetlen előtörténete.

Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »