Íme a párizsi terrortámadások szellemi atyja

Az amerikai külügyminisztérium Abdelilah Himich, más néven Abu Szulejmán Al-Faransiként azonosította a véres merényletek kiagyalóját, aki korábban a Francia Idegenlégió tagja volt.

Abu Szulejmán Al-Faransi idegenlégiós veteránnak számít, és az USA-ból származó információk szerint ő egy 300 fős, Iszlám Államhoz hű fegyveresekből álló csoportot alapított, akiket konkrétan európai támadások kivitelezésére képeztek ki – írja a thelocal.fr.

Ezen terroristák nagy része a tavaly óta tartó migránsáradatban elvegyülve jutott a kontinensre, Magyarországon is áthaladtak célpontjaik felé, de aztán a határzár elkészülte után erre nem volt lehetőségük.

Abu Szulejmán Al-Faransi természetesen felkerült a legkeresettebb terroristák közé, mert őt tartják a 130 emberéletet követelő párizsi merénylet, valamint a brüsszeli repülőtéren és metróállomáson törént terrortámadás – melynek során 32 ember vesztette életét – szellemi atyjának. Ezek mellett állítólag az Iszlám Állam szíriai és iraki hadműveleteiben is tevékeny részt vállalt.

Amerikai és francia tisztségviselők beszámolói alapján Abu Szulejmán Al-Faransi 27 vagy 28 éves marokkói születésű francia állampolgár, aki hat hónapot szolgált a Francia Idegenlégióban. Az iszlamista férfi tehát katonai előélettel rendelkezik, így koordinálni tudta a 300 terrorista kiképzését, valamint a merényletek megtervezését is.

Ismerte a nyugati civilizáció gyengéit

„A férfi okos, fegyelmezett, kívivta a többi iszlamista tiszteletét” – írta a Daily Beast Al-Faransiról még év elején egy meg nem nevezett francia biztonsági forrásra hivatkozva. Az Iszlám Állam kulcsembere azzal az előnnyel is rendelkezett, hogy Franciaországban született, ott tanult, részben ott is szocializálódott, így tökéletesen tisztában volt a nyugat erősségeivel és gyengéivel. Ráadásul a bőrszíne is viszonylag világos volt, könnyen elvegyült az emberek között, nem keltett feltűnést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »