Íme a jövő – jó hír az internetezőknek

Íme a jövő – jó hír az internetezőknek

A választás évében 5 százalékra csökkenhet az internet áfája, ha a gazdasági növekedés engedi – ezt a miniszterelnök jelentette be a digitalizációról és a járműipar jövőjéről rendezett budapesti konferencián. Az internet forgalmi adója 2017-ben 27-ről 18 százalékra mérséklődik.

Vezető nélkül parkolt le egy tesztautó a Műszaki Egyetem főépülete előtt. A felsőoktatási intézményben A jövő autói címmel rendeztek konferenciát a miniszterelnök részvételével.

Európa folyamatosan veszít gazdasági erejéből, népességéből és világpolitikai befolyásából – hangoztatta a kormányfő. „Hiszek abban, hogy Oettinger biztos úrnak igaza van, amikor azt mondja, hogy a digitalizáció és az ipar 4.0 lehet az a kő, amelyet megtalál a talpunk, ahol megvethetjük a lábunkat, ahol a hátrálásunknak véget vethetünk, és ahonnan ismét térnyerést hajthatunk végre, megindulhatunk előre” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelő tagja, Günther Oettinger a vezető nélküli járművek társadalmi hasznosságát hangsúlyozta. „Drámai módon csökkenhet például a bekövetkezett közúti balesetek száma és súlyossága. Csökken a dugók száma is, hiszen ezek az automatizált közeledési eszközök képesek optimalizálni a sebességüket is. A dugók csökkenésével pedig drasztikusan csökkenhet a károsanyag-kibocsátás is” – mondta a biztos.

A nemzetgazdasági miniszter a konferencián szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Zalaegerszegen járműipari tesztpálya épül. Varga Mihály már tavaly ősszel, a Volkswagen csalásának leleplezése után azt mondta, hogy szerinte a magyar gazdaság túl erősen függ az autógyártástól. „Én is problémának tartom azt, hogy a járműiparnak ilyen dominanciája van a magyar iparon és a magyar gazdaságon belül, de ez adottság, ezzel most együtt kell élnünk, és ennek az előnyeit kell megpróbálni kihasználni. Éppen ezért a mai konferencia is arra törekedett, hogy a járműgyártásban jelenjenek meg azok az új elemek Magyarországon – az elektromobilitás, a digitalizáció – amely a jövőbeli fejlesztésekhez szükségesek” – nyilatkozta a tárcavezető.

Az első negyedévben a gazdasági növekedés kisebb volt, mint 2015 utolsó negyedévében, amire évek óta nem volt példa. A GDP csökkenésében a járműipar visszaesése is szerepet játszott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »