Ilyenre nem volt még példa az európai egészségügyben

Ilyenre nem volt még példa az európai egészségügyben

Százmilliárd forintot költ a kormány az egészségügyben béremelésre: több év alatt, több lépcsőben. Szeptember elsejétől a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nőtt, a védőnők pedig január 1-jéig visszamenőleg megkapják béremelésüket, ami egyszeri több százezer forintos kifizetést jelenthet nekik. Cser Ágnes, az Egészségügyi Ágazatban Szakszervezetének elnöke a Ma Reggelben azt mondta: ilyenre nem volt még példa Európában.

Százmilliárd forintot költ a kormány több év alatt, több lépcsőben az egészségügyben béremelésre. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében szeptember elsejétől a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nő, és vannak kiemelt csoportok – például a védőnők, akik év elejéig visszamenőleg megkapják béremelésüket, fejenként havi 30-35 ezer forintot.

Cser Ágnes, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában emlékeztetett: több mint egy éves munka, egy sztrájk-tárgyalássorozat keretében került sor a megállapodásra. Hozzátette: a rendszerváltozást követő 26 évben nem volt példa arra, hogy egy ágazatnak több évre kiszámíthatóvá és tervezhetővé váljon a benne dolgozók bére.

Cser Ágnes a megállapodást abból a szempontból is konstruktívnak nevezte, hogy azok a diplomások is az orvosi bértábla szerint kapják a fizetésüket, akik más egyetemi végzettséggel rendelkeznek, de ráképzéssel egészségügyi végzettségük van. Az ő bérük is 170 ezer forinttal emelkedik. A szakszervezeti vezető hozzátette: azért kapnak ilyen összeget, mert megérdemlik, ezek nélkül a szaktudások nélkül ugyanis a gyógyítást nem lehetne ezen a színvonalon végezni.

Cser Ágnes hangsúlyozta: a tárgyalássorozatnak az a kiemelt eredménye, hogy erre még nem volt példa Európában. Három kamara – az orvosi, a szakgyógyszerészi és a szakdolgozói – valamint a két sztrájktárgyaló szakszervezet egymást segítve érte el, hogy letették az alapokat a méltó fizetéshez.

Azokat a híreket, melyek szerint a béremelésnek nem csak a fedezete nincs meg, de maga a béremelés is elmarad, Cser Ágnes úgy reagált, mindez az ellenzék és bizonyos érdekkörök manipulációja.

A szakszervezeti vezető cáfolta azt is, hogy a mentődolgozók vagy a védőnők kimaradnának a béremelésből.

Cser Ágnes hozzátette: az úgynevezett háttér-munkavállalók – a gazdasági, műszaki dolgozók – béréről még folynak a tárgyalások.

MTI / Ma reggel / hirado.hu

The post Ilyenre nem volt még példa az európai egészségügyben appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »