Ilyen volt a kilencedik Ferbit

A IX. FerBiTre néhányan biciklivel indultunk Csíkszeredából Sepsiszentgyörgyre csütörtökön –a ugusztus 25-én – délben. Az aznapi biciklizés izgalommal telt, mindannyian kiváncsiak voltunk milyen lesz, mi vár ránk, talán kételyek merültek fel bennünk. Ki fogom bírni? A társaimnak várniuk kell majd rám, lesznek itt barátaim, jól fogom érezni magam, be tudok illeszkedni?

Érkezésünk után az ismerkedős játékokkal, majd esti imával telt az első nap. Bonaventura ferences atyától – Déva plébánosától – magyarázatot kaptunk az Irgalmasság évének logójának szimbolikus jelentésére, és megnézhettük a Találkozás című filmet. Akkor már kezdett kifejeződni bennünk a szándék, amiért úgy döntöttünk eljövünk.

Másnap, az imádkozás, reggelizés, és a bemelegitő torna után indultunk utunknak, egymást biztatva Uzon – Keresztvár – Bodzaforduló – Zágon fele, Mikes Kelemen, Kiss Manyi, Berszán Lajos pap bácsi szülőfalujába, ahol megtekintettük az emlékházat. A pénteki táv kb. 78 km volt.

Kovásznán szálltunk meg a plébánián, ahol Arthur atya nagy szeretettel és finom meleg vacsorával várt bennünket. Szentmise után nyugovóra tértünk.

Szombaton Kovászna – Gelence – Ozsdola – Bereck és Esztelnek irányába tekertünk. Utunk során szenténekek és népdalok éneklése egészítette ki a székelyföldi tájakban való gyönyörködésünket, mert Erdély környéke ámulatos, minél többet látunk ezekből a tájakból, annál többet mondhatunk magunkénak, amit bejárunk az már a miénk is. A sok finomságtól, édességektől, csokoládéktól még izomlázunk sem volt. Ellátogattunk a gelencei templomba, mely az 1200-as években épült. Berecken vidáman énekelve álltunk Gábor Áron szobra előtt.

Vasárnap a Nyerges-tetőn kifele jövet, lihegve, és elfáradva, mikor már éreztem, hogy nem bírom tovább, engedtem, hogy az Úr Jézus átvegye helyemet a biciklin, odaengedtem és hagytam, hogy Ő hajtsa helyettem, egyedül egészen biztos, hogy nem bírtam volna. Jólesően fáradtam el. Társaságban még az ételnek is más íze van, a Világnak is más szine van, a biciklizés is sokkal könnyebben megy egy ilyen nagyszerű csapattal, akik támogatnak és segítenek egymásnak.

Családias, békés és meghitt hangulatban telt el ez a néhány nap.

Az ismeretlen hirtelen ismerté változott.

Akadtak közöttünk, olyanok akiknek ez volt a hetedik, nyolcadik vagy kilencedik FerBiTjük, olyanok is akiknek ez volt a legelső, voltak diákok, anyukák, fiatalok, idős emberek, sokfelölről érkeztünk és mégis teljes egész egységet alkottunk, mindenki egyforma volt.

Megszűnt az én és a te. Mi voltunk.

Utunk végéhez értünk Csíksomlyóra, ahol megnyitották nekünk az Irgalmasság kapuját, melyen áthaladva, átszellemülve, azt hiszem mindannyian elmondhatjuk, hogy más emberként tértünk haza.

Egy olyan lelki feltöltődésben, szellemi kikapcsolódásban volt részünk, mely szavakkal megfoghatatlan, talán örök életre szóló barátságok alakultak ki, és érezhettük a Jóisten melegét, azt hogy itt van velünk, közöttünk és bennünk él, mindenhol jelen van, és most már kételyek nélkül bízhatunk benne, tudjuk, hogy Ő itt van és vigyáz ránk, csak hinnünk kell benne. És én hiszem, hogy az Ő segítségével bármire képesek vagyunk.

Bár véget ért a biciklis zarándoklat, úgy érzem igazán csak most kezdődik el bennem valami, valami új, ami eddig hiányzott.

Hálásan köszönöm!

Beteg Emese, Csíkszereda


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »