Ilyen még nem volt a világon: összelopkodta a diplomamunkáját a mexikói elnök

Plágiumgyanú merült föl Enrique Pena Nieto mexikói elnök egyetemi szakdolgozata körül, amelyre 25 éve az ügyvédi diplomáját kapta, miután egy hírportál hétfőn azt közölte, hogy a dolgozatban tucatnyi más szerzőtől származó szöveget talált.

Az Aristegui Noticias című tényfeltáró portál a diplomamunka áttanulmányozása és professzorokkal való konzultáció után arra a következtetésre jutott, hogy

“a hivatalban lévő elnök a dolgozat 682 bekezdéséből legalább 197-et plagizált”

, azaz más szerzőktől emelt át. Az elnöki hivatal pusztán formai hibának nevezte az idézőjelek hiányát és azt, hogy az eredeti szerzők nincsenek feltüntetve a dolgozat forrásjegyzékében. A mexikóvárosi Panamericana Egyetem, ahol Pena Nieto annak idején a jogi tanulmányait végezte, hétfőn közleményben tudatta, hogy “tanulmányozza” az esetleges plágium kérdését.

A négy éve hatalmon lévő mexikói elnök népszerűsége a Reforma című napilap nemrég közölt közvélemény-kutatása szerint már e nélkül a botrány nélkül is mélyponton volt, alig 23 százalékos támogatottsággal.

Az üggyel előálló tényfeltáró portált Carmen Aristegui vezeti, az az ismert mexikói újságíró, aki 2014-ben Nieto feleségének botrányt kavaró házvásárlási ügyletét is leleplezte. Mint kiderült, Angele Rivera 2014-ben 7 millió dollár értékben vásárolt luxusingatlant a kormányzati közbeszerzések legnagyobb nyertesének számító vállalattól, a HIGA-csoporttól. Nieto idén júliusban az eddigi legszigorúbb korrupcióellenes intézkedéscsomag bemutatáskor ragadta meg az alkalmat, hogy beismerje “hibáját” és “bocsánatot” kérjen felesége házvásárlási ügylete miatt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »