Ilyen még nem volt a Balatonon

Ilyen még nem volt a Balatonon

A Nemzeti Vágta mintájára idén első alkalommal rendeztek Nemzeti Regattát a Balatonon. A vitorlásversenyre 30 település csapata jelentkezett. A kétnapos siófoki rendezvény egyben bemutatkozási lehetőséget is nyújt a településeknek, akik saját standjaikon ismertethették meg a látogatókkal nevezetességeiket, gasztronómiai különlegességeiket. Az első regattát a siófoki vitorlás nyerte.

Sorra futottak ki a vitorlások a siófoki kikötőből, hogy versenyre keljenek egymással a Balatonon. A regattára bármelyik magyar település nevezhetett, akár vitorlázótudás nélkül is. „Biztosítunk egy hajót, és egyébként ezek azonos típusú hajók az egyenlő feltételek reményében, biztosítunk kormányost, emellett azért természetesen előnyt jelent, ha hajózási tudással bíró emberek ülnek a fedélzeten, de annak hiányában is elboldogulnak a csapatok” – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A csapatok fele tóparti település, akiknek presztízskérdés, hogy jól szerepeljenek egy balatoni vitorlásversenyen. „Érdekes kérdés volt nekünk is, hogy ki hogyan fog erre a versenyre érkezni, milyen elképzelésekkel, Alsóörs egyértelműen a vitorlázásra koncentrál, és a csapatot úgy állította össze részben, hogy azért a vitorlázást tudjuk erősíteni” – fogalmazott Scholtz Imre.

Olyan települések is kedvet kaptak a vitorlázáshoz, ahol nincs a közelben víz. Pilisjászfalu, Miskolc, Orosháza vagy éppen a Siófoktól 20 km-re található Enying is. „Én azt gondolom, hogy turisztikai vonzáskörzetbe tartozva remek lehetőségek nyílnak arra, vannak értékeink, amiket ki tudnánk használni, ha egy kicsit ismertebbek lennénk” – nyilatkozta Gebula Béla Ákos.

A résztvevők a versenyzés mellett turisztikai látványosságaikat, különleges ételeiket is bemutathatták standjaikon. A regatta fődíja egy félmillió forintos marketingutalvány, amit a település reklámozására fordíthatnak, valamint egy balatoni személyszállító hajó egy évig viseli majd a győztes település nevét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »