Ilyen egyszerűen és hatékonyan lehetne megvédeni Európát is, ha ez lenne a cél: 600 napja nem érkeztek megszállók Ausztráliába

Ilyen egyszerűen és hatékonyan lehetne megvédeni Európát is, ha ez lenne a cél: 600 napja nem érkeztek megszállók Ausztráliába

Pénteken lesz 600 napja, hogy "menekülteket" szállító hajó nem érte el az ausztrál partokat – írja a Sky News brit hírportál.

Csaknem 700 ember belépését akadályozta meg Ausztrália a 2013. szeptemberében bevezetett Szuverén Határok Missziójával, amely gyakorlatilag kiszélesíti az ausztrál parti őrség jogkörét, így visszaküldhetik vagy csendes-óceáni menekülttáborokba irányíthatják a partjaikat elérő, bevándorlókkal teli hajókat.

A misszió azokra a menekültekre is vonatkozik, akik háború sújtotta országokból indultak el, és érvényes iratokkal rendelkeznek.

A konzervatív kormány szerint ezek az intézkedések több ezer ember életét menthették meg, hiszen 2008. és 2013. között legalább 1200-an vesztek a tengerbe az ausztrál partok elérésének reményében.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter szerint a 600 napos fordulópont még jobban megszilárdítja majd az ország migrációs politikáját, és személyes sikernek könyvelte el a 698 migránst szállító 25 hajó visszafordítását.

Persze több "emberjogi csoport" súlyos kritikákkal illeti a misszió közvetlen következményeit, hiszen a bevándorlókat szállító csempészek olykor pénzt kaptak a parti őrségtől a hajó megfordításáért. A közeli menekülttáborok körülményeit pedig "kockázatosnak" nevezték, főleg a gyermekeket ért trauma hosszútávú hatási miatt.

(Sky News – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »