Illyés Gergõ: Székelyudvarhelyen összezavarodott az RMDSZ szavazóbázisa

Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közös jelöltje, Gálfi Árpád lett a polgármester, megelőzve Bunta Levente Zoltánt, aki az RMDSZ-szel történő szembemenését követően függetlenként indult, és Arros Orsolyát, az RMDSZ jelöltjét.

Illyés Gergő politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint Gálfi győzelme két dolognak tudható be: az RMDSZ szavazói megosztottak voltak a polgármester személyét illetően, míg az MPP-nek és az EMNP-nek sikerült összefogni az ellenzéki szavazóbázist.

Az RMDSZ szavazóbázisa összezavarodott és megosztotta a szavazatait Arros és Bunta között

„Azt gondolom, hogy meglepetésnek nevezhető Gálfi győzelme, gyakorlatilag az történt, hogy az RMDSZ szavazóbázisa részben otthon maradt, a másik fele pedig kettészakadt, ezzel szemben az ellenzéké összeadódott. Ha megnézzük a négy évvel ezelőtti eredményeket és rászámoljuk azt a részvételi csökkenést, ami tapasztalható volt Udvarhelyen is, akkor a számokat illetően ugyanott vagyunk, mint négy éve” – mondta.

Illyés Gergő

A szakember arra a kérdésre, hogy minek tudható be az RMDSZ szavazóbázis megosztottsága, azt válaszolta, hogy a választások előtti helyezkedés az RMDSZ-en belül összezavarta a választókat, és ez meglátszik az eredményen is: „Nem volt előválasztás, majd Bunta Levente elindult függetlenként. Azok a szavazók, akik őt támogatták, azok hagyományosan RMDSZ szavazók is voltak eddig, ugyanakkor össze is zavarodtak, mert nem tudták, hogy mi az RMDSZ álláspontja, hiszen attól, hogy Bunta Levente nem az RMDSZ jelöltje, attól még Bunta Leventének a szavazói nem illantak el. A választások előtti helyezkedés, amit a városlakók hónapokon keresztül láttak, és a belharcok ezt eredményezték. Az RMDSZ-nek nem sikerült tiszta helyzetet teremtenie a választásokig, és ennek ez lett az eredménye.”

Gálfiék jobban mozgósítottak

Illyés Gergő ugyanakkor úgy véli, hogy Gálfi Árpádot nem a proteszt-szavazatok, hanem az EMNP és az MPP szavazóbázisa választotta meg polgármesternek, hiszen ha megnézzük a négy évvel ezelőtti eredményeket, akkor a két párt külön-külön még többet is kapott, mint most. “Akkor a szavazatok kétfelé mentek, az RMDSZ-ellenes szavazatok megoszlottak. A mostani szavazáskor a saját bázisukat jól mozgósították” – mondta Illyés.

Még sokáig fogja a Verestóy-Szász szembenállás meghatározni a székelyudvarhelyi közbeszédet

A politológus szerint Székelyudvarhelyen a két nagyon erős személyiség még most is dominálja a városi közbeszédet, és nem lehet tőlük függetleníteni a közéletet: „a városban két nagyon erős szereplő van, Verestóy Attila és Szász Jenő, gyakorlatilag a szavazásokat nem lehet tőlük függetleníteni, nem lehet úgy választási kampányt folytatni, hogy fel ne merüljön a szerepük. Az emberek nemcsak a jelölteket látták és látják egy ilyen választási harcban, hanem ezt a két markáns személyt is, függetlenül attól, hogy mennyire szerepelnek a médiában vagy mennyire láthatóak.

„Székelyudvarhelynek ez a sajátossága, most is láttuk, hogy a kampányban nagyon sokszor előkerült mindkét személynek a neve, a jelöltek kapcsán többször felmerült, hogy éppen milyen kapcsolatban állnak ezzel a két személlyel” – fejtette ki a véleményét Illyés.

Megerősödött az MPP

A politológus szerint a mostani választásból az MPP megerősödve jött ki, ami majd az őszi parlamenti választásokon fog sokat számítani: „Az látszik, hogy az MPP mint párt óriásit nyert ezzel, hiszen megnyert egy olyan várost, ami a két megyeszékhely után a legnagyobb székelyföldi város.

Gyergyószentmiklóst a papírforma szerint megtartották, Szentegyházát elhódították, tehát én azt gondolom, hogy a Magyar Polgári Párt megerősödve jött ki ebből a választásból, és ennek a parlamenti választások tekintetében lesz jelentősége: arról beszélt Kelemen Hunor és Biró Zsolt is, hogy egy koordinált indulás lesz a parlamenti választásokon, de abban, hogy milyen súllyal vesz részt az MPP ebben az együttműködésben, változást okozhat ez a jó eredmény” – vélekedett Illyés. (szerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »