Illés napot ünnepeltek Temerinben

Illés napot ünnepeltek Temerinben

163 évvel ezelőtt hatalmas jégverés pusztított a temerini határban, és szinte teljesen elverte az éves gabonatermést. Ekkor tettek fogalmat a helyiek az Illés nap megünneplésére, és július 20-át a hagyományőrző nép azóta is megüli. Az ötnaposra kerekedett program keretében az idén is számos kiállítást, hangversenyt, könyvbemutatót, művelődési műsort tartottak, és tartanak még egészen a hét végéig.

Az Illés nap legfelemelőbb részét az idén is az ünnepi menet és a szentmise jelentette. A felvonulást a magyar ruhába öltözött lovasok, a feldíszített fiákeren az általános iskola legjobb tanulói az új kenyérrel és a borral, a községi elöljárók, a magyarországi küldöttségek képviselői, a helyi civil szervezetek tagjai vezették, de az ünnep alkalmából a községbe látogattak a magyarországi testvérvárosi települések vezetői, civil egyesületek képviselői is.

A menet ezúttal a Gulyáscsárda elől indult, majd a Petőfi Sándor, illetve az Újvidéki utcán keresztül haladva jutottak el a Szent Rozália plébániatemplomba, az ünnepi misére. A délután folyamán hangversenyeket, valamint művelődési műsort tartottak, majd az ünnepi köszöntőt és a kenyérszegést követően kezdetét vette a hajnalig tartó mulatság. A vendégeket a helyi The End szórakoztatta.

Az idei ünnepségek a megújult plébániatemplom felépítésének 210. évének, és Jánoshalmával való testvértelepülési kapcsolat létrejöttének 75. évfordulója jegyében teltek.

Ádám Csilla


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »