Illegális bevándorlás- Magyar nyomásra gyengül az EU politika

Illegális bevándorlás- Magyar nyomásra gyengül az EU politika

Szijjártó Péter: minden magyar javaslat bekerült a bevándorlással foglalkozó uniós zárónyilatkozatba.
Magyarország támogatja az uniós külügyminiszterek által tárgyalt, a migrációs válság megoldására megfogalmazott uniós zárónyilatkozatot, mert valamennyi magyar javaslat belekerült – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően.

Szijjártó tudatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja is bekerült az elfogadott nyilatkozatba, amely kimondja, hogy a minisztereket tömörítő tanács tovább tanulmányozza a kezdeményezést.
Ezzel a lépéssel talán sikerült elérni, hogy az Európai Unió a migrációs válság egészét jobban tudja kezelni – mondta Szijjártó Péter.
A miniszter arról tájékoztatott, hogy az uniós külügyminiszterek elfogadták azt a magyar javaslatot, amely szerint meg kell kezdeni annak a vizsgálatát, hogy az úgynevezett hot spotokat, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió határain kívül hozzák létre annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére.
Miután a visszafogadási mechanizmus nem a vártnak megfelelően működik, ezzel a javaslattal megelőzhető az, hogy valaki az unió területére lépjen. A származási és tranzitországokkal történő együttműködés pedig arra is kiterjedhet, hogy már az adott országban  megállapítható, hogy ki jogosult nemzetközi védelemre.
Ezzel életeket lehet menteni, mert ha a döntés már az unió területén kívül megszületik, akkor emberek tízezrei nem vágnak neki a tengeri útnak. Emellett az embercsempészek üzleti modelljét is felszámolhatja az intézkedés – hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A miniszter elmondta azt is, hogy a határvédelem kérdése is bekerült a nyilatkozatba, amely szavatolja Európa és az európai emberek biztonságát, továbbá magyar javaslatra Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak északi, kurd területének megsegítése is, ahol menekültek százezreit látják el. Irak és a kurd térség stabilitása fontos az ország területi integritása, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közdelem miatt is – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.
A határvédelemnek és a harmadik országokkal történő együttműködésnek egyszerre kell teljesülnie. Ha valamelyik hiányzik, akkor a kihívás kezelése nem lehetséges – tette hozzá a magyar tárcavezető.
Elmondta, az uniós külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy hosszú távon a migrációs nyomás növekedésére lehet számítani, mert Európa környékén 30-35 millió olyan ember él, akik az élethelyzetükből adódóan olyan döntést hozhatnak, hogy útnak indulnak.
Szijjártó Péter kijelentette: a bevándorlási válság összetettsége miatt összetett intézkedésekre van szükség, s minden intézkedés fókuszában annak kell állnia, hogy csökkenjen az Európára nehezedő nyomás.

Hírdetés

Fotó: KKM

magyartudat.com

 


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »