Ijesztő jóslat: még két évig drága lesz az albérlet

Ijesztő jóslat: még két évig drága lesz az albérlet

Nem áll meg az albérleti díjak emelkedése a következő időszakban sem. Az árak várhatóan mindaddig a jelenlegi magas szinten maradnak, amíg nem növekszik az ingatlankínálat. Az egyik legerőteljesebb árfelhajtó tényező a lakáshotelek megjelenése.

Magas albérleti díjakkal lehet számolni a következő időszakban is. Az árak feltehetően a következő két évben is felfelé mozdulnak, és csak akkor kezdenek mérséklődni, ha nagy mennyiségben megjelennek a piacon az új lakások – nyilatkozta lapunknak a Duna House elemzési vezetője.

Rutai Gábor elmondta: az árnövekedés több okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy a 2008-as gazdasági válságot követően 400-500 ezer vevő halasztotta el a lakásvásárlást, ők bérlőként megjelentek a lakáspiacon. Csakúgy, mint azok, akik nem tudták fizetni az egyre magasabb törlesztőrészleteiket, s ezért elvesztették a saját otthonukat és bérleménybe kényszerültek. Ugyancsak a keresleti oldalt növeli, hogy egyre többen költöznek vidékről a nagyobb városokba munkahelyszerzés reményében. Emellett megjelent a városokban a lakáshotel (airbnb) szolgáltatás is, amely keretében néhány napra vehető bérbe a kiadó lakás vagy szoba.

A lakásszállodák, amelyek különösen a turisták által kedvelt övezetekben terjedtek el, ugyancsak jelentősen felhajtották a bérleti díjakat. „Az elmúlt évek során egyes településeken akár meg is duplázódhattak az albérleti díjak. A fővárosban például – az ingatlan elhelyezkedésétől függően – egy 50-60 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 80–160 ezer forint között mozoghat” – jegyezte meg a szakember.

Szakértői becslések szerint a lakáshotelek száma csak az elmúlt egy évben hozzávetőleg 70 százalékkal növekedett Magyarországon, s ilyen ingatlanoknak legalább a felét adózás nélkül adják ki a tulajdonosaik. A kormányzat az ingatlan-bérbeadás kifehérítése céljából elhatározta, hogy a jövőben átalányadózást vezet be a lakásbérlési piacon. A tervek szerint a jövő évtől valamennyi tulajdonosnak egységesen évi 1500 forint adót kell majd befizetnie minden kiadott négyzetméter után. Ez az intézkedés az elemzők szerint kétféle reakciót válthat ki a lakástulajdonosokból. Egyes bérbeadók tovább növelik majd a bérleti díjaikat, hogy áthárítsák az ügyfeleikre az új közterhet. Míg mások továbbra is feketén adják majd ki az ingatlanjaikat, hogy elkerüljék az adózást.

Az airbnb elterjedése másutt is kiváltotta a hatóságok közbelépését. Ez a bérbeadási mód Berlinben is jócskán megdrágította az albérleteket. Egy-két év alatt a duplájára, illetve a triplájára emelkednek az albérletek és ingatlanok árai a német fővárosban. Ezért a berlini városvezetés megtiltotta a lakáshotelek működtetését, s annak, aki nem tartja be az előírásokat, 100 ezer euróig terjedő bírságot kell befizetnie. A rendelkezést 2014-ben vezették be, és kétéves átmeneti időszak után, idén április végén lépett életbe. A szállásközvetítők adatai szerint egy hónap alatt negyven százalékkal csökkent a berlini szálláskínálat. Az albérletek és ingatlanok árai viszont egyelőre nem csökkentek jelentősen. A korlátozás hatásának kiteljesedéséhez feltehetően hosszabb időre lesz szükség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »