Így veszi át a hatalmat Washington és a multik

Érdekes dokumentumhoz jutott hozzá az Independent és a Corporate Europe Observatory-csoport (CEO) az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti tárgyalásokról a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán. A CEO elemzése szerint azonban a dokumentum procedúrák egy olyan labirintusát vázolja fel, amely minden amerikai érdekkel ütköző EU-s javaslatot szabotálhat.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A TTIP fő célja papíron az, hogy harmonizálja az uniós és a tengerentúli szabályozást különféle területeken – beleértve a fogyasztók biztonságát az élelmiszerek terén, a környezetvédelmet és a pénzügyi vagy banki szolgáltatásokat – emlékeztetett a The Independent.

A kiszivárgott dokumentum a tárgyalásokra vonatkozik, amelyek az EU szerint „kiskapuk nélkül csökkentenék a bürokráciát az uniós cégek számára”. A CEO elemzése szerint azonban a dokumentum procedúrák egy olyan labirintusát vázolja fel, amely minden amerikai érdekkel ütköző EU-s javaslatot szabotálhat.

Az amerikai szabályozó hatóságok így „megkérdőjelezhető szerephez” jutnának a brüsszeli törvényhozásban, és gyengítenék az Európai Parlamentet. A csoport kutatója, Kenneth Haar szerint az EU és az USA ezzel a nagyvállalatokat teszi meg a döntéshozatal központjává.

Nick Dearden, a Global Justice Now igazgatója arról beszélt: a kiszivárgott információk igazolják a TTIP-vel kapcsolatos félelmeket, amelyek szerint az egész tényleg arról szól, hogy a nagyvállalatok minél nagyobb befolyásra tegyenek szert a törvényhozásban. Valójában a jogszabályok „társszerzőivé” lépnének elő a mamutcégek – és ez nemcsak egy apró adalék a TTIP kapcsán, hanem maga a lényeg.

hunhír.info – mno


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »