Így védekezzünk a zsaroló és váltságdíjat követelő vírusok ellen

Itthon is terjednek a neten a zsaroló és váltságdíjat követelő vírusok. Kertész Zoltán adatmentési szakember úgy látja: fontos a megelőzés, de arra is figyelmeztet, sokszor a figyelmetlenség az oka az ártó vírusok érvényesülésének.

Itthon is terjednek a zsarolóvírusok legújabb fajtái, amelyek váltságdíjat követelnek, hogy ellopott adatainkat visszaadják.

A Kürt Zrt. Terjed az adattúszdráma címmel adott ki sajtóközleményt, amellyel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan számítógépes kártevő jelenlétére az interneten, amely ellen ismereteik szerint nincs más megoldás, mint a megelőzés. A helyreállítás nagyon kis hatásfokkal működik, hangsúlyozta Kertész Zoltán, a Kürt Zrt. adatmentési üzletágának vezetője a Kossuth Rádió G7 című műsorában.

A vírus működéséről Kertész Zoltán elmondta: böngészés közben vagy egy e-mail csatolmányának megnyitásakor olyan üzenetet kapunk, hogy a gépünk valószínűleg vírustámadásnak van kitéve, s az ellenőrzés lefuttatásához nyomjuk meg az OK gombot. Valójában ez egy hamis ablak, s az OK-ra kattintva mi magunk telepítjük és futtatjuk a vírust.

A vírus nem azonnal okoz kárt, a támadók először igyekeznek felderíteni a számítógépen található fájlokat, sőt a számítógéphez csatlakozó más számítógépeken is megpróbálják elhelyezni a vírust. Megfigyelik, mely fájlokat milyen gyakorisággal nyitjuk meg, s ezt követően titkosítják a számunkra legfontosabbakat. Ezután üzenet érkezik, amelyben váltságdíjat követelnek azért, hogy ismét hozzáférhessünk a saját adatainkhoz. A váltságdíj mértéke 100 és 500 dollár közötti, az összeget virtuális pénzben, lenyomozhatatlan módon kell kifizetni.

Kertész Zoltán hangsúlyozta: a titkosítást nem lehet feltörni, az egyetlen védekezési mód a megelőzés. A szakember azt javasolja, a legfontosabb, legértékesebb adatainkat, fájljainkat ne csupán egyetlen helyen és ne csak online módon tároljuk, mentsük át több különböző adathordozóra is.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a számítógépünk aktív vírusvédelemmel rendelkezzen, és azt tanácsolta, olyan vírusirtót válasszunk, amely figyeli a hálózati adatforgalmat, az egyes szoftverek aktivitását.

Kertész Zoltán elmondta azt is, hogy tavaly összesen néhány tíz esetben keresték meg felhasználók a céget ilyen problémával, az elmúlt három hónapban azonban már jóval száz fölötti eset történt.

A szakember azt tapasztalja, a legtöbb felhasználó óvatlan és hiszékeny.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »