Így védekeznének a jégkár ellen

Így védekeznének a jégkár ellen

Másfél-két milliárd forintba kerülne a jégkárelhárító rendszer kiépítése országszerte. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tárgyalásokat már elkezdte, a védelem néhány ezer forintba kerülne a gazdáknak hektáronként.

A szervezet a rendszer működtetésében is szerepet vállalna. „Mivel folyamatban vannak a tárgyalások, nem tudjuk megmondani, hogy a kiépítés és az üzemeltetés mennyibe kerül. De nagyságrendileg másfél milliárd forint körül lenne” – tette hozzá Süle Katalin.

Baranyában, Tolnában és Somogyban már 1991-ben összefogtak a mezőgazdasági nagyüzemek a jégeső elhárítására. „A kárenyhítési alapba a mezőgazdasági termelők 1000, illetve 3000 forintot hektáronként befizetnek, de ebből az alapból lenne finanszírozva nagy valószínűséggel a jégeső-elhárítás is. Ezért is kárenyhítési alap a neve” – fogalmazott Huszár István, a Nefela Egyesülés igazgatója. A Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés vezetője szerint kétmilliárd forintba és két-három évbe telhet az országos rendszer kiépítése. A talajgenerátorok kezeléséhez több mint ezer emberre lenne szükség országszerte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »