Így szívatja a szombathelyi LuK Savaria Kft. a munkásokat

Biztos munkát és tisztességes munkafeltételeket követeltek a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. dolgozói részére azon demonstráció résztvevői, amelyet a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezett, és amelyet a szombathelyi gyár parkolójának bejáratánál tartottak szerdán.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: a határozott idejű munkaszerződések kötésének gyakorlata ellen kívánnak fellépni, ami szavai szerint öt éve folyik a LuK-nál, és a régió más vállalkozásainál is terjedőben van.

Kifejtette: noha a munka törvénykönyve szerint a határozott idejű szerződés érvényes, a szakszervezet álláspontja szerint azonban az ilyen szerződések többszöri, akár negyedévente, félévente történő hosszabbítgatása a joggal való visszaélés.

Munkaerőhiány van

Hozzátette: dacára annak, hogy Szombathelyen és a térségében munkaerőhiány van, a LuK-nál mégis dolgozók tucatjaival kötnek újra és újra határozott idejű szerződéseket még olyan munkakörökben is, amelyekre álláshirdetésekben keresnek jelentkezőket.

A szakszervezeti vezető elmondta: a határozott idejű munkaszerződés hátrányos a munkavállaló számára, hiszen a szerződés lejárta után a munkáltatónál eltöltött idő ellenére sem jár semmiféle végkielégítés, ha pedig a cég rendelésállománya valamiért csökken, elég megvárni, amíg ezek a szerződések kifutnak, nem kell alkalmazni a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályokat sem.

A demonstráción 25-30 Vasas szakszervezeti pólót viselő aktivista vett részt, ők a délután két órai műszakváltás előtt vonultak ki a gyár elé.

Molnár Ákos az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: három héttel ezelőtt magasabb bérekért tartottak egy másik szakszervezettel közösen demonstrációt a LuK előtt. Szavai szerint a demonstráció is hozzájárult ahhoz, hogy a munkáltatóval sikeres bértárgyalásokat folytattak, és emelkedtek a munkabérek.

Kirakták a szakszervezetiek szűrét

Hozzátette: a bértárgyalásokat követően azonban két szakszervezeti tisztségviselőnek, aki a demonstráción részt vett, illetve a sajtóban is nyilatkozott, nem hosszabbították meg a határozott idejű munkaszerződését.

Molnár Ákos kijelentette: a két elbocsátott szakszervezeti vezető ügyében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak.

A sajtótájékoztató után felolvasták a Schaeffler-csoport – idetartozik a LuK Savaria Kft. is – brühli központjából érkezett üzenetet, amelyben az anyavállalat üzemi tanácsa és bizalmi testülete szolidaritását fejezte ki a demonstrálók céljaival, egyben gratulált a a szakszervezeteknek a magasabb bérek kiharcolásához. Azt írták, Németországban is fel kívánnak lépni a munkavállalók határozott idejű szerződéssel való foglalkoztatása ellen.

A LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállítócége, amelynek árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyeresége 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »