Így szép az összeborulás: az SNS-vezér a tót parlament elnöke lett, Bugár pedig a helyettese

Andrej Dankót, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét választotta meg szerdán elnökévé az új összetételű szlovák parlament, amelynek egyik alelnöke pedig Bugár Béla, a Most-Híd asszimiláns párt elnöke lett.

A testület elvetette azt a javaslatot, miszerint a jövőben csak három alelnöke legyen, és úgy döntött, hogy továbbra is négyre van szükség a gyakran késő éjbe nyúló ülések hosszúsága miatt. Ezután a 150 képviselő titkos szavazással megválasztotta az elnöki tisztre Dankót, aki 112 szavazatot kapott.

Az alelnökök közül Bugár Béla 114 szavazatot kapott. Nála több voksot – 117-et – csak Martin Glvac (az Irány-Szociáldemokrácia – Smer-SD) kapott. Andrej Hrnciarra (Háló – Siet) 110-en, Lucia Nicholsonovára, az egyetlen ellenzéki alelnökre (aki a Szabadság és Szolidaritás mozgalmat képviseli) 105-en voksoltak.

A pozsonyi törvényhozás első, alakuló ülésén a populistának nevezett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Nova koalíciós listán parlamentbe került két képviselő, Ondrej Dostál és Viera Dubacova egy-egy sárga csillagot a mellükre tűzve jöttek a parlament üléstermébe, állításuk szerint azért, hogy rámutassanak arra, hogy a "szlovák parlamentben megjelent a fasizmus veszélye."

A képviselők ezzel egyértelműen a szlovák parlamentbe negyedik legerősebb pártként bekerült, a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk – Néppártra utaltak, amelyet többnyire szélsőjobboldalinak minősít a szlovák média.

A két képviselő egyike, a már több, időközben lemorzsolódott pártot megjárt Ondrej Dostál emellett azzal is magyarázta a gesztust: ma 83 éve annak, hogy a német Reichstag jóváhagyta, hogy Adolf Hitler a parlament jóváhagyása nélkül hozzon törvényeket. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kérdésére reagálva a gesztust Marián Kotleba pártjának egyik képviselője "cirkusznak" minősítette.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által több mint ezer ember megkérdezésével, március idusán végzett felmérésben ugyanis a válaszadók 43 százaléka azt állította: elégedetlen a választáson született eredményekkel, ugyanakkor csak mintegy 16 százalék állította ennek az ellenkezőjét.

A leendő négypárti kormánykoalíciót – amelyben a Robert Fico vezette Irány játssza a vezető szerepet – a megkérdezettek 39 százaléka tartja elfogadhatónak, míg a végül létre nem jött széles – hatpárti – jobboldali koalíciót, amelynek Richard Sulík liberálisai álltak volna a középpontjában, a megkérdezettek 38 százaléka tartotta volna elfogadhatónak.

Ugyanennek az ügynökségnek egy másik felmérése szerint egy újonnan tartott parlamenti választás a két héttel ezelőttitől némileg eltérő eredményeket hozna. A Focus e felmérése szerint Robert Fico pártjának támogatottsága körülbelül egy százalékponttal csökkent, jelenleg 27,5 százalékon áll, némileg erősödött az SNS, viszont visszaesett a Most-Híd támogatottsága, amely 5,9 százalékosnak bizonyult, a legkisebb koalíciós pártnak, a Hálónak pedig a parlamenti küszöb alatti 3,6 százalékos a támogatottsága. A parlamenti ellenzék pártjainak támogatottságát tekintve érdemi erősödés senkinél nem mértek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »