Így reagált a magyar politika a török puccskísérletre

Körbenéztünk, hogyan csapódott le a kormánypárti és ellenzéki politikusoknál az államcsíny-kísérlet.

„Puccs, talán pancserpuccs Törökországban” – posztolta a hírt Surján László (KDNP).

„Tegnap a katonaság, úgy tűnik, puccsot kísérelt meg a diktatórikus Erdogan-rendszer ellen, ami elbukott. Az igazi hősök azonban azok az emberek, akik megpróbálták elejét venni a vérontásnak – például így” – írta Józsa István (MSZP) egy képhez, amelyen egy török férfi egy tank elé feküdt.

„Magyarországon is arra kell ügyelnünk, hogy lehetőség szerint soha ne kerüljünk hasonló helyzetbe, amikor »egy aktuális kormányt olyan helyzetbe juttat a nép, amely ilyen következményeket vált ki«. Még azt a kormányt sem, amelyet most ellenzékiként kritizálnak. […] Akkor kerülhetőek el a hasonló szituációk, ha egy kormány úgy dolgozik, hogy az emberek javát szolgálja” – idézet az MTI híréből, amelyben Gúr Nándor (MSZP) más témában tartott sajtótájékoztatójáról számoltak be.

„Nem tagadom, Erdogan elnök egész rendszerét egyre erősödő kritikával figyelem. De ettől független, hogy míg a nép esetleges felkelését egyes esetekben elfogadom, a hadsereg ellenszegülését főben járó bűnnek gondolom. Saját mércém szerint mostantól Törökország még ellentmondásosabb ország lesz”

– írta Gyurcsány Ferenc (DK) a Facebookon.

„Ha Erdogan meg tudja szilárdítani pozícióját, akkor aligha azt szűri le a puccskísérletből, hogy a Nyugat felé kell közelítenie hazáját, sokkal inkább az várható, hogy erősíti az iszlamista vonalat. Ezzel pedig tovább szítja az ellentéteket Törökországon belül és azon kívül is” – posztolta Kerék-Bárczy Szabolcs (DK).

„A Török KP közleménye szerint ma még nehéz pontosan megítélni, hogy mi is történt Isztanbulban (sic!). Az az azonban nyilvánvaló, hogy a nép, a dolgozó tömegek nem támogatták a katonai puccsot, nem népi-forradalmi megmozdulás történt” – írta a Magyar Munkáspárt a Facebookon.

„Az éjszaka margójára… Fontos barátság az ilyen. Igaz, Orbán úr? :'(” – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös fotója mellé Bősz Anett (MLP).

„Hoppá…”

– kommentálta az eseményeket Kész Zoltán független országgyűlési képviselő a Facebookon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »