Így nyertek 16 milliárdot Rogán ismerősei

Még 2015. november 30-án írt ki tendert az Eximbank két, innovatív vállalkozásokat támogató alapjának kezelésére. Az EXIM Növekedési Magántőke Alap 6 milliárd, az Exim EU Export Magántőke Alap pedig 10 milliárd forinttal támogatná a hazai innovatív szférát – írja az Index.

A portál felidézi: az Eximbank nagyon rövid, 7 napos határidővel lejáró pályázatra három cég jelentkezett: az OTP Portfolion nevű alapja, a Wallis-tulajdonos Veres Tiborhoz köthető Venturio alap és a GB&Partners. Utóbbinak két tulajdonosa Boris Mihály és Gubicza Ágoston, akik így vagy úgy, de mindketten Rogán Antalhoz köthetők: Boris Mihály a Pasa PArkban lakik, ahogy Rogán Antal is, Gubicza pedig Rogán Antal első feleségével él házasságban és neveli Rogán első házasságából született gyermekét. De nem csak a végül nyertes pályázó, de a pályázatot kiíró Eximbank is kötődik Rogánhoz, annak egyik vezetője ugyanis Puskás András, az V. kerület korábbi alpolgármestere.

http://mno.hu/

A pályázati anyagok között elég sok jelentős különbség volt, amelyek alapján akár a másik pályázók is nyerhettek volna. Az Index kiemeli:

Gubiczáék cége magasabb alapkezelői díjért vállalta volna az állami pénz kezelését, mint a másik két pályázó;alig hajlandóak az alap saját tőkéjéből áldozni a startupok támogatására, alaponként 1000 forintot vállaltak, miközben a másik két pályázó valahol 100 millió és egymilliárd forint között szállt volna be a saját pénzével;viszont a GB&Partners ragaszkodott hozzá, hogy az állami pénzből 50 százalékos tulajdonossá válhasson azokban a startup cégekben, amelyekbe befekteti a pénzt.

A GB&Partners végül hajlandó volt engedni bizonyos dolgokban, például a tulajdonrészben és az alapkezelői díjban, amiben végül aláígért a másik két pályázónak, de csak miután a cég képviselői tárgyaltak az Eximbankkal. Sőt, a Forbes által megszerzett jegyzőkönyvek szerint az első szóbeli egyeztetésen, 2015 december 15-én még nem akart engedni az alapkezelői díjból a cég, de végül két nappal később Gubiczáék meggondolták magukat és engedtek a díjból.

Egy nappal ezután az Eximbank kihirdette, hogy a GB&Partners nyerte meg a pályázatot.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »