Így nyertek 16 milliárdot Rogán ismerősei

Még 2015. november 30-án írt ki tendert az Eximbank két innovatív vállalkozásokat támogató alapjának kezelésére. Az Exim Növekedési Magántőke Alap hatmilliárd, az Exim EU Export Magántőke Alap pedig tízmilliárd forinttal támogatná a hazai innovatív szférát – írja az Index.

A portál felidézi: az Eximbank nagyon rövid, hétnapos határidővel lejáró pályázatára három cég jelentkezett: az OTP Portfolion nevű alapja, a Wallis-tulajdonos Veres Tiborhoz köthető Venturio alap és a GB & Partners. Utóbbinak két tulajdonosa Boris Mihály és Gubicza Ágoston, akik így vagy úgy, de mindketten Rogán Antalhoz köthetők: Boris Mihály a Pasa Parkban lakik, ahogy Rogán Antal is, Gubicza pedig Rogán Antal első feleségével él házasságban, és neveli Rogán első házasságából született gyermekét. De nemcsak a végül nyertes pályázó, de a pályázatot kiíró Eximbank is kötődik Rogánhoz, annak egyik vezetője ugyanis Puskás András, az V. kerület korábbi alpolgármestere.

A pályázati anyagok között elég sok jelentős különbség volt, amelyek alapján akár a másik pályázók is nyerhettek volna. Az Index kiemeli:

 • Gubiczáék cége magasabb alapkezelői díjért vállalta volna az állami pénz kezelését, mint a másik két pályázó;
 • alig hajlandók az alap saját tőkéjéből áldozni a startupok támogatására, alaponként 1000 forintot vállaltak, miközben a másik két pályázó valahol százmillió és egymilliárd forint között szállt volna be a saját pénzével;
 • viszont a GB & Partners ragaszkodott ahhoz, hogy az állami pénzből 50 százalékos tulajdonossá válhasson azokban a startup cégekben, amelyekbe befekteti a pénzt.
 • A GB & Partners végül hajlandó volt engedni bizonyos dolgokban, például a tulajdonrészben és az alapkezelői díjban, amiben végül aláígért a másik két pályázónak, de csak miután a cég képviselői tárgyaltak az Eximbankkal. Sőt a Forbes által megszerzett jegyzőkönyvek szerint az első szóbeli egyeztetésen, 2015. december 15-én még nem akart engedni az alapkezelői díjból a cég, de végül két nappal később Gubiczáék meggondolták magukat, és engedtek a díjból.

  Egy nappal ezután az Eximbank kihirdette, hogy a GB & Partners nyerte meg a pályázatot.

  (MNO)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »