Így nyaraltak idén a magyarok

Így nyaraltak idén a magyarok

Az európai utazások 57 százalékát autóval, míg 27 százalékát repülőgéppel tették meg a magyarok. A kezdődő síszezonban a mentési és ellátási költségek fedezete miatt magasabb, átlagosan 800 forint körüli napidíjjal kell számolnia az utasbiztosítást kötőknek. A legnépszerűbb tengerparti célpontok (Horvátország, Ausztria és Görögország) mellett Ausztria szerepelt a határon túli nyaralást kedvelők útitervében – többek között ez derül ki a Netrisk.hu utasbiztosítási adatbázisának elemzéséből.

Forrás: Határfigyelők Facebook-csoport

Ezt mutatják az adatok

„Az első helyeken 2016-hoz képest nem történt változás, ugyanakkor szembetűnő, hogy míg akkor még az ötödik helyen szerepelt, idén a 13. helyre csúszott vissza Franciaország. – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ennek oka egyrészt az, hogy az ország tavaly labdarúgó-Európa-bajnokságot rendezett, melyen a magyar válogatott is érdekelt volt, másrészt az ismétlődő terrorista támadásokról érkező hírek idénre már sokakat elbizonytalaníthattak, amikor nyári programjaikat kellett megtervezniük.”

Míg ősztől tavaszig a 4 vagy 5 napos utak a leggyakoribbak, addig nyáron a legtöbben (31 százalék) 7 vagy 8 napra kötöttek utasbiztosítást. A 4, illetve 5 napos utak ebben az időszakban a kötések további 10-10 százalékát adták. Európán belülre átlagosan napi 510 forintért, azon kívülre 770 forintért szerződtek az utazók, utóbbi eltérését a magasabb ellátási költség miatt fizetendő pótdíj okozza – derül ki a Netrisk adataiból.

Mint ahogyan arra is fény derül, hogy utasbiztosításokhoz – más biztosítási termékekhez hasonlóan – számtalan kiegészítő szolgáltatás vásárolható. A legnépszerűbbek ezek közül:

biztosítás arra, hogy az ellátás költségeit ne az utasnak kelljen a biztosító térítéséig előfinanszíroznia, illetve elektronikus eszközök (mobiltelefon, laptop, tablet, illetve fényképezőgép) védelme.

Erre számíthatunk a síbiztosítások kapcsán

A síelés, snowbordozás nagyobb kockázattal, magasabb potenciális mentési költségekkel jár, ezért nem meglepő, hogy megfelelő utasbiztosítást napi 800 forint körüli díjon lehet vásárolni. A sípályáról történő – akár helikopteres – mentés mellett kiegészítésként a sífelszerelés mellett például kiegészítő szolgáltatásként a baleset miatt ki nem használt síbérlet, illetve sítanfolyam díját is vissza lehet fizettetni a biztosítóval – írja a közlemény.

Ami továbbra is keveseknek jut eszébe, az a felelősségbiztosítás arra az esetre, amikor mi okozunk kárt valakinek. Pedig ha valakinek az orvosi költségét nekünk kell fedeznünk, az akár milliós kiadást is okozhat nekünk, a tartós egészségkárosodás anyagi vonzataiba pedig jobb bele sem gondolni

– figyelmeztet a Netrisk.hu vezetője.

A piacvezető portál adatai szerint egyébként a tavalyi síszezonban síbiztosítást kötők háromnegyede valamelyik osztrák pályára ment, Szlovákiába további 8-10 százaléknyian utaztak, míg további 4-4 százalék körül mozgott az olasz és a francia síterepeket választók aránya. A síbiztosítások átlagos időtartama 5 nap volt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »