Így lett az amatőr Fucsovics Mártonból profi

Így lett az amatőr Fucsovics Mártonból profi

Edzőként kevés felemelőbb érzés lehet annál, mint utat mutatni egy élsportolónak. Sávolt Attila pontosan tudja, mit jelent mindez: amikor 2016 elején megkezdte az edzéseket a jelenkor legjobb magyar férfi teniszezőjével, Fucsovics Mártonnal, tanítványa gödörben volt, a világranglistán a legjobb kétszáz közé sem fért be. Radikális változásokra volt hát szükség.

– Az égvilágon semmi koncepció nem volt a fejében a versenymunkája kapcsán.

Olyannak tűnt, mint aki egyik napról a másikra él, abszolút nem volt profi a gondolkodása, teljesen át kellett formálni

– húzta alá a tréner. Lapunknak azt is kifejtette, 25-26 évesen már nem mindenki képes kilépni a komfortzónájából, de Fucsovics meghozta ezt az áldozatot a cél érdekében. – Néha egy-két nap, néha egy-két hét alatt, de mindig megértette, min miért kell változtatni – így Sávolt.

http://mno.hu/

Meghökkentő, amiről az edző beszél, hiszen az akár azt is jelentheti, hogy a sportág legnagyobb hazai ígéretének nem volt olyan mentora, aki profi életmódra tudta volna sarkallni. Persze más oka is lehet a korábbi gyenge eredményeknek. – Lehet, hogy ő nem volt elég következetes, vagy egyszerűen az edzői nem tudták megfogalmazni, hogyan is kéne ezt csinálni – sorolta a lehetséges magyarázatokat Sávolt Attila. A siker felé vezető egyik első lépcsőfok volt, hogy most már tudja, hová akar eljutni, és ehhez milyen munkát kell elvégeznie, illetve hogy mi minek a következménye. És persze, hogy ma már a hétköznapjait is mindehhez igazítja, nem úgy, mint egykor.

http://mno.hu/

Felmerül a kérdés, nem lett volna-e célszerű sportpszichológussal dolgozni, de a válasz egyértelmű volt. Sávolt többször is felvetette a lehetőséget, ám Fucsovics mindannyiszor elzárkózott tőle. Döntésében edzője is támogatja, aki úgy véli, neki, aki teniszezőként keresztülment a legnehezebb helyzeteken a pályán, meg kell tudnia adni a kellő mentális segítséget.

A teniszezőnek nem volt egyszerű megszoknia az újfajta edzések ritmusát, intenzitását. Ráadásul mivel ötvenkét hétből 26-28-at együtt töltöttek, nem csoda, ha voltak súrlódásaik. Mindezt tetézi, hogy ebben a kapcsolatban úgy kell Sávoltnak betöltenie a főnöki posztot, hogy beosztottjától kapja a fizetését. – Voltak és lesznek is kritikák a részemről. Marci pontosan tudja, hogy én teljesen őszinte vagyok vele, nem lesz olyan, hogy valamiért nem mondom el neki a véleményemet. A közös sikereinknek egyébként egyebek közt ez az alapja.

A sportszakmai kihívásokról is mesélt nekünk Sávolt Attila: például tanítványa fonákjáról, ami kifejezetten a gyenge pontja volt jó két éve, manapság viszont már komoly fegyvere. Ezen kívül kisebb változtatásokat kellett csak végrehajtaniuk. – A technikát folyamatosan kell csiszolni, gyakorolni, mert ha az ember csak egy-két hetet is kihagy, szétesik a dolog, akár egy-két ütésformáról, akár az adogatásról beszélünk. Ilyen értelemben számunkra ez még mindig inkább technikai sport.

Fucsovics Márton jelenleg a 85. helyen áll a világranglistán, és idei remek eredményei, challenger tornagyőzelmei, Grand Slam-főtáblás meccsei nyomán jövőre már három GS-versenyen is főtáblán kezdhet. A felkészülést a jövő évi szezonra egyhetes távol-keleti kikapcsolódása után kezdi meg decemberben. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »