Így lehet majd nézni a Merkúr-átvonulást

Így lehet majd nézni a Merkúr-átvonulást

Május 9-én, hétfőn lesz megfigyelhető a Merkúr-átvonulás, az év egyik legjobban várt csillagászati eseménye kora délutántól napnyugtáig Magyarországon.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a TIT Uránia Csillagvizsgáló hétfőn, derült idő esetén 13 és 17 óra között várja az érdeklődőket. A távcsöves bemutató során a napkorong előtt elhaladó Merkúron kívül az aktuálisan látható napfoltokat, valamint 3D-s csillagászati filmeket is bemutatnak.

Mint írják, a Merkúr 88 nap alatt megkerüli a Napot, így időről időre – nagyjából négyhavonként – lekörözi a Földet. A bolygó pályája azonban nem esik egy síkba a Földével, azzal 7 fokos szöget zár be. Így a Merkúr rendszerint a Nap korongja „fölött” vagy az „alatt” látszik elhaladni, csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé a keringés során. Ilyenkor viszont a Merkúr korongja tulajdonképpen parányi napfogyatkozást hoz létre, amire évszázadonként 10-15 alkalommal kerül sor. Mivel a jelenség csak nappal látszik, egy adott földrajzi helyről az átvonulások nagyjából fele figyelhető meg kedvező napállásnál.

Kell a speciális távcső

A Merkúr látszó ármérője nagyon kicsi, ezért szabad szemmel nem vehető észre. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a csillagászati esemény megfigyelését távcsővel, és a hozzá való, biztonságos, kifejezetten a Nap megfigyeléséhez gyártott fénycsökkentő eszköz alkalmazásával lehet végezni. „Azok, akik nem rendelkeznek a Nap megfigyelésére alkalmas távcsővel, ne kísérletezzenek házilag barkácsolt berendezésekkel, hiszen saját szemük épségét kockáztatják” – írták a tájékoztatóban.

Annak, aki elmulasztja a mostani lehetőséget 2019 novemberéig kell várnia – írja a Space.com. A jelenség egyébként lehetőséget ad a NASA tudósainak, hogy a bolygó légkörét tanulmányozzák, mikor a Nap átsüt rajta. Az eseményre természetesen készülnek a hazai csillagászok is, a helyszínek pontos listáját a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján tekintheti meg.

Az idei égi tünemények időpontjait csokorba szedtük korábbi cikkünkben, a Juno aszteroidáról, mely közel egy hónapig lesz velünk, itt olvashat bővebben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »