Így kerültek kurd katonák Budapestre

Rehabilitációs ellátást kapnak a budapesti Honvédkórházban lévő kurd katonák – közölte Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója szerda délután Budapesten, az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a kórházba május 12-én érkezett pesmerga katonák harctéri sérülést szenvedtek, de az életveszélyen már túl vannak. Várhatóan még 4-5 hetes kezelésre szorulnak – tette hozzá.

Az orvos ezredes felidézte: a Honvédkórház fennállása óta – több mint száz éve – részt vett külföldi sérült katonák gyógyításában. A pesmerga kurd légió külügyi hivatala 2015 májusában fordult azzal a kéréssel Magyarországhoz, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM), hogy vegyen részt kurd sérültek ellátásában. A KKM akkor kedvező választ adott. Ennek nyomán tavaly szeptemberben egyeztetett a Honvédkórház vezetése a kurd honvédelmi bizottsággal, hogy milyen sérülteket tudnak fogadni. Tavaly novemberben Simicskó István honvédelmi miniszter úgy döntött, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ összesen öt embert – négy sebesültet és egy tolmácsot – tud fogadni.

Most a kurd fegyveres erők katonáinak második csoportját látják el az intézményben. Az első csoport februárban érkezett, ők az ellátásuk után el is hagyták az országot. Ahogy februárban, most is négy sérült katonát és egy tolmácsot fogadott a kórház – közölte Tamás Róbert.

Az orvos ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: a budapesti Honvédkórház védelme – az arról szóló miniszteri utasítás szerint – megoldott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »