Így kerülik el a hímek, hogy felfalja őket a fekete özvegy

A fekete özvegy nemébe tartozó két pókfaj hímjei különleges taktikát fejlesztettek ki a túlélés érdekében: még kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg, melyeknél nem jelentkezik a kannibálösztön, így nem ölik meg az aktus után a párosodó hímet.

A stratégiának köszönhetően a hímek túlélik a párosodást és újra választhatnak párt. A fiatal nőstények még ki nem alakult genitáliáikban elraktározzák a spermát és akkor termékenyülnek meg tőle, amikor már teljesen kifejlődtek.

A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik a világ minden részén. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet, vagyis saját magát teszi özveggyé.

Maydianne Andrade, a torontói Scarborough Egyetem kutatója és munkatársa arra jutottak, hogy két pókfaj egyes hímjei úgy menekülnek meg a párzást követő haláltól, hogy a még nem ivarérett nőstényekkel utolsó vedlésük előtt párosodnak.

A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak.

A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik.

A vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott ilyen módon – állapították meg a kutatók a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban.

“Az idő azonban nagyon szorít a hímek számára” – emelték ki a szakértők. Csak azoknál a nőstényeknél csökken a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak.

Mind az ennél fiatalabb, mind az ennél idősebb nőstényekben megvan ugyanis a hajlam, hogy partnerüket felfalják.

A hímek sikere tehát attól függ, fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét.

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy-hímek a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) például a párosodás után életét ínyenc falatokkal próbálja megmenteni.

A kutatók feltételezése szerint a még kifejletlen nőstények megtermékenyítése olyan stratégia, amely sok póknál és rovarfajnál is létezhet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?12 szót gépeltek le percenként, csupán a gondolataikkal a majmokA madarak szeme sem vesz észre mindentMinden eddiginél pontosabban modelleztek egy dinótRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, egyperces tudomány, pók, párosodás, fekete özvegy, túlélés, vöröshátú pókForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »