Így kell lenyomni a Halálcsillagot

Így kell lenyomni a Halálcsillagot

Új, menő látvánnyal erősített és hangol a fesztiválszezonra a tavaly nagyot robbantó Klusters. Tavaly nálunk ők lettek az Év titánja, azóta kijöttek egy új kislemezzel. Most leültünk velük, hogy mizújs a csapat háza táján így a nagy nyári mustraőrület kezdetén.

Szépen lépdel előre a bemutatkozó anyagával tavaly nagyot robbantó s nálunk is az Év titánja címet bezsebelő Klusters. Az Olbers’ Paradox albumuk után nemrég kidobtak egy négydalos kislemezt; a Melding Minds pedig elsőre úgy tűnhet, mintha a korábbi vonal meghosszabbítása lenne.

Az új anyagról és most kezdődő fesztiválszezonról is faggattuk tehát a négytagú csapat egyik motorját, Barcsa Balázst. A srácok pedig egy vadiúj vizuálvideót is hoztak nekünk, ami több mint menő! Szóval lehet tobzódni a hang- és fényáradatban, és így a foci-Eb-láz közben jöhetnek az ellazító dallamok is.

– A szakma nagyon csíp benneteket, nálunk is ti voltatok az Év titánjai tavaly. A kérdés persze az, hogy mindez mekkora segítség, s lehet-e a nézőszám kicombosítására használni?

– Hallunk, látunk olyan visszajelzéseket, amikből kiderül, hogy ilyen jellegű interjúk és cikkek által ismertek meg minket. Nézőszámok esetében persze sok tényező játszik szerepet, de a médiamegjelenések biztosan a hatékonyak között vannak.

– Az érvényesülés szempontjából az is érdekes, hogy még legutóbb, egy bő éve arról beszéltetek nekünk, azért Miskolcról nehezebb betörni a köztudatba. A zenekar elvileg továbbra is onnan üzemel, s ez jelent-e pluszterhet?

– Indulásunktól fogva budapesti bázisú zenekarként szerettünk volna működni, ez azóta meg is valósult, már majdnem mindannyian itt élünk. Vannak néha a távolságból eredő nehézségeink, de ebből adódó különösebb hátrány nem jellemző.

– A tavalyi lemezetek után nemrég kijött az új, négyszámos kislemezetek, a Melding Minds. Egy picit olyan érzése lehet az embernek, mintha az első nagylemezetek, az Olbers’ Paradox meghosszabbított karja lenne. A dalok egy alomból jöttek, azaz, már alakulóban voltak korábban is, vagy a hangulatiságot akartátok továbbvinni?

– Az EP készítése közben én ennek pont az ellenkezőjét éreztem! Mindketten javarészt akusztikusabb, folkos zenéket hallgattunk az Olbers’ utáni időszakban. Sokkal szabadabban álltunk a felvételkészítéshez, más hangszereket használtunk. Ennek ellenére, amikor készen lett, én is észrevettem, hogy ez egyfajta folytatás, az Olbers’ Paradox kiegészítése. A nagylemez tudományos és filozófiai oldalról vizsgálta az emberek belső világát, amit most a Melding Minds más irányból, az érzelmek felől közelít meg. A következő alkalommal már egy teljesen új dologgal szeretnénk előjönni.

– A közönség hogyan fogadta az új anyagot? Milyen visszajelzéseket kaptok?

– Kaptunk elismerő véleményeket, jellemző volt, hogy más is rögtön folytatásnak érezte az anyagot. A vártnál egyébként sokkal többször kaptuk meg kritikaként, hogy mennyivel kevesebb a dob rajta!

– Bár rádiós fronton most épp elég nagy a para a közszolgálati vonalon, de mindezek ellenére miként alakulnak a rádiós lejátszások, merre hallhatnak benneteket? Picit könnyebb benyomni a dalaitokat ide-oda, vagy nektek is megy még a világok harca? Innen milyen visszajelzéseket kaptatok?

– Az Open Air rádióban folyamatos jelleggel játszanak minket, amit innen is köszönünk! Más, szélesebb célközönséggel dolgozó, az igényeket inkább kiszolgáló, mint formáló rádió számára a mi zenénk már nem fér bele, feltehetően, amíg nem áll mögötte egy nagyobb bázis.

– Az új lézeres koncertvizuálotok nagyon menő, tényleg nagyot dob az egész látványon! Ez az egész szett honnan jött, s hogyan hangoljátok össze a dalokkal? Hogyan képzeljük el az egészet?

– Régóta tervezzük, hogy saját fény kiegészítést viszünk a koncertjeinkre, hogy a színpadon is visszaadjunk az online megismert atmoszférából. A hangosunk kitalálta, hogy neki lézerekre van szüksége, mi pedig visszaéltünk ezzel! Röviden és egyszerűen: a fénytechnika hasonlóképpen vezérelhető, mint a szintetizátorok. Így ahogy vannak hangszereink, amelyek valós időben vannak vezérelve és állítanak elő bizonyos hangokat, a lézereket és egyéb fénytechnikai eszközök műveleteit is ehhez a szinkronhoz tudjuk hangolni.

– Közben elindult az idei fesztiválszezon is végre! Titeket merre láthatnak majd a nyár folyamán?

– Most néhány hét kimarad, aztán legközelebb július 15-én a Mészi Stock és 21-én a Campus fesztiválokon láthattok minket, 29-én pedig az A38-on lépünk fel a Karmapolisszal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »