Így kell bokszert bevinni a börtönbe

Így kell bokszert bevinni a börtönbe

Fáradhatatlan leleménnyel igyekeznek tiltott tárgyakat csempészni a büntetés-végrehajtási (bv) intézetekbe a fogvatartottak hozzátartozói, illetve az elítéltek maguk is állítanak elő ilyen eszközöket. Ezért a bv munkatársai rendszeres ellenőrzéssel, illetve a rácsok mögé érkező csomagok átvilágításával próbálnak a tiltott tárgyakra bukkanni. Emellett igyekeznek az alapvető igényeket biztosítani, így megelőzhető, hogy a fogvatartottak illegális tárgyakat birtokoljanak. Lépést tartva a korral, például ma már a rabok használhatnak mobiltelefont, így nem kell tiltott csatornákon hozzájutniuk.

Mindennap ellenőrizzük a zárkákat, motozzuk a fogvatartottakat napközben, valamint családi vagy ügyvédi látogatás után – mondja Szemendri Attila biztonsági osztályvezető-helyettes a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai börtönének első emeletén, miközben az ott kiállított tárgyakat nézegetjük. Ennek ellenére többféleképpen kerülhetnek tiltott tárgyak a büntetés-végrehajtási intézetek falai közé. Az egyik esetben az őrizetbe, előzetesbe kerülő vagy ítéletét letölteni érkező személy befogadásakor kerül elő illegális eszköz. A folyosón elhelyezett vitrinben számos lőfegyver fekszik, de találunk lőszerhüvelyekből „szőtt” súlyos nadrágszíjat, hatalmas bozótvágó kést (machete) és más szúrófegyvereket is.

A másik útja tiltott tárgy birtoklásának, ha az elítélt a zárkában maga állít elő ilyet olyasmiből, amihez hozzáfér. Egykor szinte minden rács mögé került személynek megfordulhatott a fejében kötélhágcsót fonni, ma mégis inkább kuriózumnak tűnik a kiállított, lepedőkből font kötél, amit minden bizonnyal szökéshez készítettek. A Nagy Ignác utcai intézetben sokra nem ment volna vele az illető, hiszen a börtönablakok kizárólag a többszörösen védett belső udvarra néznek. Egy fogvatartott egy farúd végeit tekerte be ronggyal, ezzel súlyzózott a zárkában, ám ez ott tilos, kizárólag a tornateremben van engedélyezve. Akadt, aki két fogkeféből, egy eldobható borotvából – na meg némi találékonysággal – miniatűr íjat készített, hozzá nyílvesszőket faragott, amelyek végébe galambtollat illesztett. Az eszközt vélhetően tiltott kapcsolattartáshoz kívánták felhasználni, a nyílvessző segítségével próbálhattak üzeneteket küldeni egymásnak a rabok. Valaki két hajlított fémhuzalt ragasztott össze csúzlivá, vélhetően az íjkészítőéhez hasonló céllal.

Volt, aki a mindennapos zuhanyozás kényelméről nem tudott lemondani (a rabok nagy része hetente háromszor fürödhet), ezért konzervesdobozt (ami ugyancsak tiltott) sűrűn kilyuggatott, és egy műanyag csővel a csaphoz csatlakoztatva használta tusolásra. A legérdekesebb tárgy talán egy műanyag lámpabura, amelybe egy másik, kisebb tartályt applikáltak – valószínűleg drogfogyasztáshoz. Érdekes készség egy pisztoly alakú öngyújtó, amelyre piciny fűrészt illesztett egy rab. Egy másik elítélt későbbi tervek megvalósításához a műhelyből próbált hatalmas csavarokat felcsempészni a zárkájába – tiltott tárgy birtoklásáért fegyelmi eljárás indult ellene, ahogy minden más esetben is.

Tiltott tárgy a golyós dezodor a benne található alkohol miatt, ahogy a drog is, ami egy kartonlapra ragasztott számos kis „bélyeg” formájában található az elkobzott tárgyak tárolójában. A Nagy Ignác utcai intézményben használnak drogkereső kutyát, amely a „hagyományos” szerek felkutatására alkalmas, évente többször rá is akad tudatmódosító anyagra. Az elítéltek állapotát gyakran ellenőrzik; akadt olyan bv-intézmény, ahol így buktak le a drogfogyasztók.

Szemendri Attila szerint a bv-intézet részéről lényeges a megelőzés, hiszen a szabadulást, a kimaradást, a kedvezményeket befolyásolja, ha valaki a tiltott tárgyak birtoklásával vét az intézeti szabályok ellen. Ezért igyekeznek érdekeltté tenni a fogvatartottat abban, hogy együttműködjön az intézménnyel.

A meg nem engedett tárgyakat rokonok is igyekeznek bejuttatni, leginkább postán feladott csomagban. Az álcázásra a sakktáblától kezdve az olyan könyvekig, amelyek oldalait kimetszették egy darabon, számos eszközzel próbálkoznak. Korábban az intézetekben az egyik legkurrensebb eszköznek a mobiltelefon számított. Hogy hozzájussanak a fogvatartottak, vekni kenyérben, preparált sportcipőben vagy papucsban igyekeztek a hozzátartozóik becsempészni nekik. A fémdetektor azonban jelzi a fémtárgyakat, amiket aztán addig keresnek a bejáratnál, amíg meg nem találják. Így a legtöbb ilyen eszköz már a kapun sem jut túl.

Egy idő után erre a fogvatartottak rokonai is rájöttek, ezért borotvahabos flakonban igyekeztek a tiltott tárgyakat bejuttatni oly módon, hogy a kifújt hab helyére rejtett tárgyakat PUR-habbal rögzítették. A henger alakú doboz fémből készült, így az eszköz egészen addig jó hordozó volt, míg az első ilyenről ki nem derült, mire használják valójában. Azóta ezzel is hiába próbálkoznak a családtagok. Ugyanerre a sorsa jutott a fémből készült majonézestubus. Egyébként a gyanús tárgyakat a fogvatartottak jelenlétében világítják át, majd előttük nyitják fel.

Tavaly augusztustól a bv biztosít hagyományos, egyszerű funkciókra alkalmas mobilkészüléket a fogvatartottaknak, amelyet a szabad felhasználású letéti pénzükből, illetve munkabérükből tölthetnek fel. Az intézkedésnek egyéb hozadéka is van, hiszen amellett, hogy a lassú levelezést vagy a havi egy látogatást kiegészíthetik a heti többszöri telefonálással, a készülékek ellenőrizhetők. A bv arra törekszik, hogy az alapvető igényeket kielégítse, a fogvatartottak pedig ne azon morfondírozzanak, miként szerezzenek be más csatornákon keresztül tiltott tárgyakat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »