Így kell állami pénzből világverő csapatot építeni

Így kell állami pénzből világverő csapatot építeni

Vasárnap a nőikézilabda-Bajnokok Ligája négyes döntőjében nagy meglepetésre a CSM Bucuresti büntetőkkel legyőzte a Győri Audi ETO-t, ezzel története első Bajnokok Ligája-idényében rögtön elhódította a trófeát. A nagyszerű teljesítmény mögött a sikerben vastagon benne van a bukaresti önkormányzat, így részben a román állam pénze is.

A magyar szurkolók nagy bánatára a Győrnek nem sikerült újabb Bajnokok Ligáját nyernie, pedig Görbiczék többször is csak másodpercekre voltak a sikertől. Kim Rasmussen csapata a rendes játékidőben és a hosszabbításban is egyenlíteni tudott, és hétméteresekkel sikerült megnyernie a budapesti döntőt.

A román csapat sikere többszörösen is komoly meglepetés. A BL csoportkörében még a Vardar Szkopje és a Győri Audi ETO is oda-vissza legyőzte a bukarestieket. A négyes döntőben már ők verték mindkét csapatot: a macedónokat az elődöntőben, Lökééket a fináléban. A másik érdekesség, hogy a csapat mindössze kilenc éve létezik. 2007-ben alapította a bukaresti városvezetés, de már minden fronton felért a csúcsra. A villámgyors, de tudatos építkezés 2015-re hozta meg a gyümölcsét: a fővárosiak tavaly megnyerték a román női ligát, és nemcsak kiharcolták a BL-szereplés jogát, de hazavitték a női kézilabda legrangosabb klubserlegét is.

Az idegőrlő hetesek végén a románok örülhettek:

Mágus északról

A történet fontos szereplője Kim Rasmussen. A dán vezetőedzőt, aki egyúttal a lengyel női válogatott szövetségi kapitánya is, tavaly szeptemberben szerződtette a bukaresti klub. A későbbi BL-győzelem fényében elmondhatjuk, hatalmas pofont osztott ki a Vardarnak az elődöntőben. A macedónok tavaly januárban nagy dérrel-dúrral igazolták le a trénert, majd huszonnyolc nappal később kiadták az útját. Ezután jött a bukaresti lehetőség.

Rasmussen az idei szezonban mindkét csapatával megkeserítette a magyarok életét, hiszen a múlt hétvégi BL-döntő mellett 2015 végén, a világbajnokság nyolcaddöntőjében a lengyel válogatottal kiejtette a mieinket, így a lányok a londoni után a riói olimpiáról is lemaradtak.

A dán mester neve már a budapesti Final4 előtt is felmerült egyébként a Magyar Kézilabda Szövetségnél mint lehetséges kapitány, a CSM Bucurestivel végrehajtott bravúrja után pedig lehet, hogy tényleg érdemes lenne komolyan elgondolkozni a szerződtetésén. Ha másért nem is, legalább azért, hogy ne törjön több borsot az orrunk alá.

Kim Rasmussen a lengyel csapat szövetségi kapitányaként. Nemsokára irány Budapest? Fotó: Kisbenedek Attila / Europress/AFP

Rasmussen persze bivalyerős keretet kapott kézhez Bukarestben, a játékosok fizetése állítólag 1,2 millió eurójába került a fővárosnak, vagyis a román adófizetőknek ebben a szezonban, ami csaknem 380 millió forint. Ezenkívül tetemes összegbe került szerződtetésük is, de az idegenlégiósok rá is szolgáltak a pénzükre. Többek közt a Győrből érkező horvát kapus, Jelena Grubisic, aki nagyszerű védéseivel a Final4 legértékesebb játékosa lett, vagy épp a döntőben tizenöt gólt dobó svéd irányító, Isabelle Gulldén.

Érdekes adalék a bukaresti kézicsodához, hogy több mint egy éve, 2015 első négy hónapjában nem kapta kézhez fizetését az akkor már sztárjátékosokkal teletűzdelt keret. A kézis hölgyek sztrájkkal is fenyegettek, de a klub vezérigazgatója, Constantin Caliman technikai problémákra hivatkozott, és április végére rendezték az anyagi kérdéseket a játékosokkal.

A problémát, úgy tűnik, elég jól megoldották Bukarestben, olyannyira, hogy a csapat bő egy évvel később már BL-győztesnek és kétszeres román bajnoknak mondhatja magát. Nem úgy tűnik, hogy ennyivel beérnék, hiszen már olyan nevek szerződtetését is bejelentették a következő szezonra, mint Majda Mehmedovic, a Budocnost Podgorica szélsője, vagy a két francia válogatott játékos, Gnonsiane Niombla és Camille Ayglon. Egyértelmű, hogy új erőd épült a női kézilabda térképén, a kérdés már csak az, hogy a bukaresti önkormányzat meddig pumpál pénzt a csapatba. A sikerek mindenesetre megalapozhatják, hogy hosszú távon kelljen számolni a CSM Bucurestivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »