Így hal ki Kelet-Közép-Európa – egyetlen térképen a vészjósló előrejelzés

Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia a 21. század közepéig – ezt a folyamatot ábrázolja a factsmaps.com által készített térkép.

Hírdetés

A térkép – melynek elkészítéséhez többek között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), az amerikai Népszámlálási Hivatal (Census Bureau) és a Kereskedelmi Minisztérium (Department of Commerce) előrejelzéseit használták fel – azt mutatja be, hogy a 2017-es állapothoz képest várhatóan mennyivel csökken vagy nő majd 2050-ig az egyes európai országok népessége.

A legrosszabb helyzetben Moldova és a balti országok vannak: esetükben 30-40%-kal zuhanhat a népességszám bő három évtized alatt, egyrészt az elvándorlás, másrészt a természetes fogyás miatt.

Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Szerbia a közepesen érintettek közé tartozik a 10% körüli várható csökkenéssel. (Esetünkben azonban ez megtévesztő adat, mert a cigány népességrobbanás nélkül sokkal nagyobb lenne a fogyás. Így kevésbé csökken a lakosság, viszont vészesen romlik a magyarság aránya a cigányság "javára" – a szerk.)

A nyugat-európai országok többsége ezzel szemben a népesség növekedésére számíthat, ám ez elsősorban a bevándorlásnak és a már meglévő muszlim túlszaporodásnak lesz köszönhető. Németország lehet a kakukktojás, ott ugyanis ennek ellenére mintegy 13%-kal lehetnek kevesebben az évszázad közepére. (Közben pedig az őshonos lakosság aránya ugyanúgy csökken a muszlim horda miatt, mint nálunk a cigányságnak "köszönhetően" – a szerk.)

A hír, hogy a 21. században várhatóan nagyon gyors tempóban fogyhat majd a kelet-közép-európai térség népessége, nem újdonság: tavaly az ENSZ jelentése hasonlóan aggasztó folyamatokra hívta fel a figyelmet.

(Portfolió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »