Így gyorsabban reagálhat az unió

Így gyorsabban reagálhat az unió

Gyorsítani kell a vízummentesség felfüggesztésének folyamatát – erről döntöttek az uniós belügyminiszterek Brüsszelben. A mechanizmus Grúziára, Ukrajnára, Koszovóra és Törökországra vonatkozna, mivel ezek az országok hamarosan vízummentességet kaphatnak.

Hónapokon belül várhatóan több mint 120 millióval nő azok száma, akik vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Vélhetően ezért is döntöttek úgy a belügy- és igazságügy-miniszterek, hogy gyorsítani kell a mentesség átmeneti visszavonásának folyamatát.

„Az új mechanizmus révén a vízummentességgel sokkal nehezebb lesz visszaélni, és várom már, hogy ebben a kérdésben az Európai Parlamenttel együtt tudjunk dolgozni. Három fontos változás lesz: az új rendszerben több okból lehet felfüggeszteni majd a vízummentességet, tartalmazni fog egy állandó ellenőrzési rendszert, amely a vízummentességhez való jogosultságot ellenőrzi, és sokkal gyorsabb is lesz az eljárás. Végül a bizottság a saját hatáskörében is beindíthatja ezt a mechanizmust” – fejtette ki Klaas Dijkhoff, Hollandia migrációügyi minisztere.

Az Európai Bizottság illetékes biztosa a menekültek áthelyezésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre kevesebb menekült érkezik az EU területére, és egyre több embert telepítenek át Törökországból egy-egy uniós államba.

„A EU–török megállapodás sikeres végrehajtása abszolút elsőbbséget élvez. Ennek eredménye tisztán látszik, a görög szigetekre érkező menekültek száma folyamatosan csökken és nő a Törökországba visszatértek száma. Ezzel párhuzamosan nő azok száma, akiket Törökországból helyeztek át a megállapodás alapján az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának közreműködésével” – fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz.

A miniszterek áttekintették a vízummentességre váró országok helyzetét is, megállapították, hogy Ukrajna és Georgia valamennyi feltételt teljesítette már, Törökország a 72-ből 65-öt, azaz hét feltétel teljesítése még hátravan, míg Koszovó esetében két feltétel nem teljesült eddig, ezek a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkoznak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »