Így fest egy 8,7 milliárdos rózsaszín gyémánt

Így fest egy 8,7 milliárdos rózsaszín gyémánt

Kategóriájában rekordáron kelt el kedden a Sotheby’s genfi árverésén egy különösen ritka rózsaszín gyémánt.

Az árverési ház Csodálatos ékszerek és nemes ékszerek című aukciója szintén rekordbevétellel zárul: 171,1 millió frankot (48,7 milliárd forint) hagytak ott a vásárlók – olvasható a társaság honlapján.

A legek köve

A Unique Pink (egyedülálló rózsaszín) nevű gyémánt színe – „élénk fantázia-rózsaszín” – a legmagasabb minősítést kapta az Amerikai Drágakő-tudományi Intézettől, „rendkívül tiszta szerkezete” miatt pedig az igen ritka IIa típusba sorolták. A körte alakú, briliáns csiszolású drágakövet a világ leggyönyörűbb gyémántjai között tartják számon.

A 15,38 karátos drágakő értékét az árverés előtt 27,5-37,4 millió frankra (8-10,6 milliárd forint) becsülték. A keddi licitálás végül 30,8 millió franknál (8,7 milliárd forint) zárult.

Csapkodják a köveket

Tavaly novemberben Genfben 26 millió frankot (7,3 milliárd forint) fizetett egy hongkongi üzletember egy 16,08 karátos, „intenzív fantázia-rózsaszín” gyémántért. Három hete pedig Hongkongban egy szintén igen ritka, ovális kék gyémánt, a De Beers Millennium Jewel 4 nevű, 10,10 karátos drágakő cserélt gazdát 248 millió hongkongi dollárért (8,7 milliárd forint) ugyancsak a Sotheby’s aukciósház árverésén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »