Így épül fel az Európát fenyegető terroristahálózat

Így épül fel az Európát fenyegető terroristahálózat

A múlt novemberi párizsi, és múlt heti brüsszeli merényletek fő elkövetői közül messze nem mindenkit sikerült kézre keríteni, rengetegen szökésben vannak, vagy már meghaltak egy öngyilkos merénylet során. Sokukat már ismerték a hatóságok, mégis háborítatlanul járkálhattak keresztül-kasul Európán.

Salah Abdeslam, Abdelhamid Abaaoud, Najim Laachraoui, Bilal Hadfi, valamint az el-Bakraoui testvérek, Khalid és Ibrahim – a The New York Times összeállítása szerint főként ők említhetők meg a múlt heti brüsszeli, és a tavaly novemberi párizsi terrortámadások felelőseiként azok közül, akiknek a hatóságok már a nevét is nyilvánosságra hozták. Ők azok, akiket a nyomozóknak sikerült összekapcsolniuk, főként házkutatások során vett DNS-minták és ujjlenyomatok eredményeként. Közülük is kiemelhető Najim Laachraoui, a „bombagyáros”, akit mindkét terrorcselekményhez egyértelműen főszereplőként lehet kötni. Mindkét esetben ő gyártotta a robbanóanyagokat, és jelenlegi állás szerint úgy tűnik, – bár ez már nagyjából a harmadik verzió, ami a nyomozás során előkerül – ő volt a második öngyilkos merénylő Brüsszel Zaventem repülőterén.

A Welt am Sonntag című német hetilap szerint „háttéremberek” közül Mohamed Belkaidnak – akit két hete a rendőrök lőttek agyon – lehetett kulcsfontosságú szerepe, a párizsi terrorcsoportokat feltehetően ő és Najim Laachraoui irányította Belgiumból telefonon keresztül. A belga és francia nyomozók feltételezései alapján ráadásul az Iszlám Állam európai sejtjeinek az algériai Belkaid lehetett a feje.

Bátyjára vallott az elfogott Abdeslam

A másfél hete elfogott Salah Abdeslam – aki egészen addig a legkeresettebb európai terrorista volt – belga rendőröknek tett vallomása alapján bátyja, Ibrahim Abdeslam is kifejezetten fontos szerepet játszott a párizsi merényletekben. A BFM TV által megszerzett kihallgatási jegyzőkönyv szerint a gyanúsított azt állította: bátyja utasítására bérelt lakást és autókat a támadás előtt, és az ehhez szükséges pénzt is a testvére biztosította.

Úgy tűnik egyébként, legalább 14 olyan személy köthető valamelyik terrortámadáshoz, akik belga állampolgárok, vagy Brüsszelben éltek, jórészt Molenbeek hírhedt negyedében. Ilyen például Salah Abdeslam, a párizsi merényletek egyetlen ismert, életben maradt elkövetője is, aki hónapokig bujkált Molenbeekben, míg végül sikerült elkapni.

Futni hagyták őket

Mindkét terrorcselekmény elkövetői között szép számmal találhatunk olyanokat, akiknek már volt dolga az igazságszolgáltatással, ilyen Salah Abdeslam, vagy a párizsi merényletek fő értelmi szerzőjeként emlegetett Abdelhamid Abaaoud, akiket rablásért ítéltek el hat évvel ezelőtt Belgiumban. A Bakraoui testvérek is jártak már börtönben erőszakos bűncselekményekért, például bankrablásért. Hogy aztán ezek az emberek alig néhány évvel később miként szaladgálhattak mindenféle ellenőrzés nélkül, keresztül-kasul Európán (hiszen Abdeslam és Laachraoui bizonyosan járt Magyarországon is), az már más kérdés.

Sokan a terroristák közül korábban Szíriába utaztak, hogy – a gyanú szerint – az Iszlám Államtól kapjanak kiképzést. Ibrahim el-Bakraouit a török elnök szerint ki is utasította Ankara, és figyelmeztette a belgákat, hogy nagy valószínűség szerint terroristáról van szó. Hogy ennek Belgiumban semmi következménye nem lett, azt láthatjuk. Többeket is számon tartottak már terroristagyanús személyekként, Abaaoudot is ismerték a hatóságok, Khalid el-Bakraoui-ra pedig a párizsi merényletek után elfogatóparancsot is kiadtak. Érdekesség, hogy a támadásokért felelős csoport tagjai közül rengetegen köthetőek Marokkóhoz, többeknek a szülei vándoroltak Európába, vagy több rokonuk is él az észak-afrikai országban. Néhány fős csoportok


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »