Így drogoznak a magyarok

Így drogoznak a magyarok

Egyre több kannabiszt és stimuláns szert foglalnak le az európai kábítószerpiacon – mutatott rá egy frissen megjelent európai uniós felmérés. Visszatért a piacra az mdma, a kínálatra vonatkozó adatok pedig arra utalnak, hogy a tiltott szerek többségének a tisztasága és a potenciálja magas vagy növekszik. A jelentés az egyik legnagyobb problémaforrásnak az internetes kereskedelmet jelöli meg.

A gyakrabban fogyasztott kábítószerek becsült használatának mérsékelt növekedése mutatható ki – derült ki az Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) a kontinens tendenciáit és fejleményeit számba vevő előző évet felölelő jelentéséből. A szennyvízelemzésből származó eredmények és a lefoglalási, kutatási adatok szerint Európában regionális különbségek figyelhetők meg a fogyasztás terén. A kokain a nyugat- és dél-európai országokban, míg az amfetaminszármazékok Észak-, Közép- és Kelet-Európában népszerűbbek.

Európában gyártják az egyre tisztább drogokat

A kábítószerpiac összetettebbé vált, a fogyasztók a jól ismert szerek mellett új anyagokhoz férhetnek hozzá, és arra utaló jelek is tapasztalhatók, hogy a gyógyszerek mind fontosabbá válnak, általánosak lettek a polidroghasználati mintázatok a szerhasználók körében. Kihívást jelent, hogy a kannabisz, a szintetikus kábítószerek, sőt bizonyos opiátok és új pszichoaktív szerek előállítása most már Európában, a fogyasztói piacokhoz közel zajlik.

A jelentés rávilágít: középtávon a kokain és az amfetamin tisztasága is nőtt, miközben az árak nagyjából változatlanok maradtak.

A fű harapja a legnagyobbat a tortából

Aggodalomra ad okot, hogy az adatok alapján úgy tűnik: a kannabisz használata sem csökken, sőt, egyes populációkban még növekedni is kezdhet. Az új becslések azt mutatják, hogy értékét tekintve a kannabisz teszi ki a kábítószerek európai piacának legnagyobb részét.

Visszatért az eki

A metiléndioxi-metamfetamin (mdma), mint a fiatalok által gyakran választott stimuláns visszatért, a szer nagy hatóanyag-tartalmú por, kristály és különböző logójú, színű és formájú tabletta formájában is kapható, amit megrendelésre, kifinomult és célzott marketing felhasználásával juttatnak célba. Ez átgondolt stratégiának tűnik az előállítók részéről, hogy növeljék a szer ismertségét egy olyan hosszú időszak után, amikor a rossz minőség és a hamisítás miatt visszaesett a használata.

A nemzetközi és az európai drogpolitika számára az is kihívást jelent, hogyan reagáljon hatékonyan az új szerek dinamikus és állandóan változó piacára. Az új pszichoaktív szerekből, más néven dizájnerdrogokból 2014-ben 50 ezer lefoglalást jelentettek be, kétharmadát a szintetikus kannabinoidok – vagyis olyan kábítószerek, amelyek ugyanazon agyi receptorokra hatnak, mint a thc, a természetes kannabiszban található fő hatóanyagok egyike – tették ki. Az egészségre sok szintetikus kannabinoid nagyon veszélyes, tömeges mérgezéseket és haláleseteket többször is jelentettek.

A kábítószer-politika számára fontos kihívás, miként reagáljon az internet szerepére, ami kommunikációs eszköz és a kábítószer-kínálat forrása. is Egyre nagyobb szerepet játszanak a nyílt weboldalak, különösen a hamisított gyógyszerek és az új pszichoaktív szerek kínálatában, a közösségi médiaalkalmazások pedig a személyek közötti csereforgalomban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »