Így alázta porig a nagyokat a Leicester

Szinte semmi esélyt nem adtak az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság megnyerésére a Leicester Citynek, mégis ez történt. Íme egy videós összeállítás arról, hogyan meneteltek a Rókák. Vardy- és Huth-dupla, City-alázás, mámoros pillanatok.

Temérdek érdekes adata van az angol labdarúgó-bajnoki címét jó korán bebiztosító Leicester menetelésének. A történelme első ilyen címét ünneplő kis csapat azonban egyáltalán nem szerencsével ért a Premier League trónjára, már-már megmagyarázhatatlan fölényét zajos sikerek övezték.

Egy kis videós csokorba gyűjtöttük ezért, mit műveltek Vardyék a „nagyok” – Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Arsenal – ellen. Hogy a pénzeszsák csapatok hogyan „csináltak maguk alá” csodával határos módon egy időben egy egész szezonon keresztül – hiszen az ezüstérmet sem egyikük nyerheti, hanem a Tottenham –, arról itt értekeztünk.

A bajnokság ötödik fordulójában jött az első akadály, amelyen Claudio Ranieri legényei el is hasaltak, 5-2-es vereséget szenvedtek az Arsenaltól hazai pályán. Ekkor álltak a Rókák a legrosszabb helyen az idényben, a hatodikon, de még ez is Európa-liga-indulást ér a szigetországban. A két hazai találatot egy bizonyos Jamie Vardy lőtte…

Már a tabella második helyén álltak, amikor a Vörös Ördögök látogattak hozzájuk, 1-1 lett a vége. Érdemes megfigyelni – megint – Vardy góljánál, látszólag mennyire faék egyszerűségű játék a futball. Szinte „csak” futni kell és lőni.

A tizenhatodik fordulóban már éllovasként fogadták José Mourinho csapatát, amelyet le is győztek 2-1-re, Vardy megint betalált, amihez Mahrez is hozzátette a magáét, Rémy hajrában szerzett találata pedig már csak a szépítésre volt elég.

Két fordulóval később aztán már éllovas helyük elvesztésébe sem került, amikor Liverpoolban 1-0-ra kikaptak. Még nem tudta senki, hogy ez lesz az utolsó előtti vereségük a bajnokságban.

A Manchester City elleni 0-0 a második helyen érte őket, talán ekkor sokan elmormolták magukban: a lufi kidurrant – főként hogy a következő fordulóban a Bournemouth-ba is beletört a bicskájuk (0-0).

A huszonkettedik fordulóban vágtak vissza a Liverpoolnak két élményszámba menő, felső sarkos Vardy-találattal (2-0), megerősítve vezető helyüket a Premier League-ben…

…a következő körben pedig lendületből gázoltak át a Cityn Manchesterben (1-3). Talán ekkor kezdték elhinni Angliában, hogy itt valami tényleg készül. A mérkőzés hőse a kétgólos Robert Huth volt. Döbbenetes látni, ahogy az agresszív és lelkes sötét mezesek megtréfálják az idei BL-elődöntőst Cityt.

Az Arsenal elleni londoni utolsó perces vereség aztán belefért mint utolsó kudarc (2-1), a Leicester ekkor sem játszott rosszul. Az Ágyúsok úgy örültek a győztes gólnak, mintha a Bajnokok Ligáját nyerték volna meg, pedig „csak” a PL éllovasát múlták felül otthon Danny Wellbeck kései találatával.

Az egész idényben vergődő Manchester United is tehetetlen volt a Rókákkal szemben, de az újbóli 1-1 azt jelentette, a „kicsik” pályán kívül ünnepelhetnek hétfőn, amennyiben az egyetlen bajnokesélyes üldöző Tottenham elhasal a Chelsea ellen.

És így történt.

Azon ma már senkinek nem kell csodálkoznia, hogy a Leicester legerősebb játékosai ott találhatók Roy Hodgson várható Eb-keretében, aki pedig nem követte a Premier League 2016–17-es eseményeit, a csodagyors labdarúgókat az Európa-bajnokságon megcsodálhatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »