Igen ritka állatot fimeztek le a magasból egy drónnal – fotó, videó

Ritka fehér bálnaborjút filmeztek le drónok segítségével Ausztráliában.

Video of wmn8lONwTr8

A szabadon élő déli simabálnát a megzavarása nélkül sikerült megfigyelni a drónnal – közölte Fredrik Christiansen, a perth-i Murdoch Egyetem munkatársa. A júliusban és augusztusban készült felvételeken a fiatal állat anyjával látható Perth-től délre, Augusta partjainak közelében.

A déli simabálnák nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, bár populációjukat az ausztrál vizekben csupán háromezer példányra becsülik. Számukat az elmúlt évtizedben elsősorban a bálnavadászat tizedelte meg.

A fehér bálnabébi igen ritka, az állatoknak csak öt százaléka születik ezzel a színnel, majd első életéveik során beszürkülnek.

A felvételeket készítő drónok egy átfogó kutatási projekt részét képezik. Lars Bejder kutató szerint egyelőre viszonylag kevés információ van a bálnák mozgásáról, életteréről és szaporodásáról.

Ezek azonban szükségesek az állatok védelméhez, a jövőben ugyanis sok olyan régió válhat turisztikailag fontos, és ezért hajóközlekedés szempontjából forgalmas területté, melyeken a bálnák előfordulnak.

Drónok mellett a kutatók apró jeladókat is alkalmaznak, amelyeket tapadókorongokkal erősítenek az állatokra. Ezek 24 órán át maradnak a bálnákon, eközben mérik merülési mélységüket, mozgásukat és felveszik a hangjukat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Csak a sós ízt érzik a bálnákTudja-e, mikor ólálkodtak tigriscápák Visegrádon?Tudja, hogy mekkora volt a világtenger legnagyobb hala?Rovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, bálna, ritka állatfaj, drón, videó, fehér bálnaborjúForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »