Igazságügy-miniszter: jogokat a homoszexuálisoknak!

A homoszexuális, vagy a nem házas, de élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális pároknak is szükségük van törvényi védelemre – jelentette ki Raluca Prună igazságügy-miniszter egy lakossági fórumon.

5 pruna_bRaluca Prună

A tárcavezető szerint a kormány a parlamenti vita során ismerteti az azonos neműek házasságával kapcsolatos álláspontját. „Figyelembe kell vennünk, hogy vannak olyan román állampolgárok, akik heteroszexuális párt alkotnak, de nem házasok, mint ahogy azonos nemű párok is léteznek, ezeknek a személyeknek pedig törvényes védelemre van szükségük” – hangoztatta a miniszter.

A tárcavezető egy olyan kérdésre válaszolt, amelyben azt firtatták, mi a véleménye arról az alkotmánymódosítási javaslatról, amely leszögezné, hogy család csakis egy férfi és egy nő házassága nyomán jöhet létre, illetve arról az alkotmányossági óvásról, amelynek értelmében egy román–amerikai homoszexuális pár abban a témában kért állásfoglalást a taláros testülettől, hogy elismerhetőek-e Romániában a más, ezt lehetővé tevő országokban megkötött homoszexuális házasságok.

Prună emlékeztetett: függetlenül attól, hogy más országokban milyen törvények hatályosak, a házasság meghatározása tagállami hatáskörbe tartozik. „Tény, hogy a mi polgári törvényeink egy férfi és egy nő közötti formális partnerségként határozzák meg a házasságot” – mutatott rá. A tárcavezető szerint a megoldást a bejegyzett élettársi kapcsolat jelenthetné mind a heteroszexuális, mind a homoszexuális párok számára. „A mindenkit egyenlő mértékben megillető jogok támogatójaként le kell folytatnunk ezt a vitát, méghozzá oly módon, hogy ne maradjanak törvényes védelem nélkül azok a párok, akik más életmódot választanak, mint a – fogalmazzunk így – többségiek” – mutatott rá a miniszter.

Mint arról beszámoltunk, a Koalíció a családért nevű vallási szervezet hárommillió aláírást gyűjtött azon népszavazási kezdeményezése támogatására, hogy az alkotmányban rögzítsék: család csakis egy férfi és egy nő házassága nyomán jöhet létre. Az alkotmánybíróság hitelesítette a kezdeményezést, amit a parlamentnek is meg kell vitatnia. Emellett egy román és egy amerikai férfi, aki Belgiumban kötött házasságot, már évekkel ezelőtt pert indított a román állam ellen, hogy ismerjék el a frigyet. Az ügy végül az alkotmánybíróság elé került, amely szeptemberben hoz ítéletet az ügyben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »