Igazságosság a kapcsolatainkban – Pál Feri előadása Pécsen

Igazságosság a kapcsolatainkban – Pál Feri előadása Pécsen

„Igazságosság a kapcsolatainkban” címmel tartott előadást Pál Feri atya április 4-én a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban – több mint kétezren hallgatták.

A katolikus pap, mentálhigiénés szakember a kapcsolatainkat érintő problémákról beszélt hétköznapi példákon keresztül. Kinek van igaza, nekem vagy a társamnak? Igazságkeresésünk eredménye lehet-e a boldogság, vagy épp ez válik a konfliktusok forrásává? – tette fel a kérdéseket Pál Feri atya. Válaszként pozitív emberi értékekre mutatott rá, amelyek birtokában áldozat helyett boldog emberré válhatunk.

Pál Feri atya megfogalmazta azt is, hogy egy társas kapcsolatban nem a teljes egyenlőség, hanem a méltányosság a fontos. Egy család példáját hozta fel, ahol a férj többet vállalt a családért, mint a feleség, s ahol a férj úgy gondolta, hogy amiért párja állami gondozásban nőtt fel, neki elég 30 százalékot beletenni a kapcsolatba, míg ő maga 70-et vállal. Az egyenlőségre törekvés érdekében méltányos igazságosság alakul ki – összegezte Pál Feri atya.

Az előadó a családon belül megjelenő jogosultságokról is beszélt, két típusukat különítve el. Elsőként a pozitív jogosultságot említette, amelyre a másikkal szemben gyakorolt türelem és empátia segítségével lehet szert tenni; a negatív jogosultság pedig véleménye szerint akkor jön létre, ha pozitív jogosultságainkat a másik fél nem ismeri el – ami az egyensúly felborulásához vezet. Pál Feri atya kitért az igazságosság rendjének helyreállítását elősegítő módszerekre is.

Pál Feri atya következő pécsi előadásának időpontja: 2016. május 2., 18.00.

Az előadásra regisztrálni a Pécsi Egyházmegye honlapján lehet.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »